S tako podlago je vlada odločala o sprostitvi cen bencina

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Država nima pojma, kakšne tržne deleže imajo naftarji
Oglej si celoten članek

Petrol ima na trgu 70-odstotni delež, skupaj z OMV-jem pa največja ponudnika obvladujeta 87 odstotkov trga, je vlada zapisala v obrazložitvi napovedanih sprememb pri nadzorovanju cen naftnih derivatov. 

V Petrolovem letnem poročilu  piše, da imajo "s 316 bencinskimi servisi 58-odstotni tržni delež. Naš največji konkurent je družba OMV z 20-odstotnim tržnim deležem po številu bencinskih servisov," so zapisali. 

Res je, da lahko največji bencinski servisi prodajo nekajkrat toliko goriva kot mali, a razlog za razkorak v številkah je precej bolj bizaren. 

Upoštevali so vse prihodke, ker drugih podatkov nimajo

Na uradu za makroekonomske analize in razvoj, kjer so pripravili analizo, so pojasnili, da so v analizi prikazali tržni delež celotnega podjetja, saj so upoštevali vse prihodke na domačem trgu. Za potrebe odločanja o tem, ali sprostiti cene bencina ali ne, so tržni delež Petrola in OMV-ja določili na podlagi prihodkov, ki jih ta ustvari tudi s prodajo elektrike, zemeljskega in naftnega plina, burekov, pijače, kave in časopisov. "To so edini podatki, s katerimi razpolagamo," pravijo.  

V Petrolu podatkov države niso želeli komentirati, pravijo, da so vsi podatki v letnem poročilu. Petrol v letnem poročilu sicer poroča tudi o prodanih količinah. 

Foto: zurnal24.si Tržni deleži bencinski servisi Četrti na trgu je Mercator

Petrol ima 58-odstotkov vseh bencinskih servisov v Sloveniji, OMV dobrih 20 odstotkov, MOL, ki je kupil tudi Agipove črpalke, pa dobrih devet. Po številu sledi Maxen s slabmi štirimi odstotki ter Shell, ki ima sicer le dober odstotek in pol servisov, a veliko prodaje tovornjakom. 

OMV bo z nakupom Hoferjevih črpalk tržni delež povečal za odstotek. Četrti največji na trgu, Mercatorjev Maxen s skoraj štirimi odstotki trga pa naj bi bil naprodaj. 

Komentar uredništva

Tudi 58-odstotni tržni delež po bencinskih servisih je ogromen. Spomnimo, ob združitvi Gen-I in Elektro Energije (hčerinska družba Elektra Ljubljana), ki imata pri gospodinjstvih skupaj okrog 40-odstotkov trga, je imela Agencija za varstvo konkurence (AVK) precej pomislekov. Gen-I in Elektro energija sta morala obljubiti, da tri leta ne bosta dražila oziroma jima mora dovoljenje za podražitev dati AVK, ki bo imela pet let vpogled v sistem marž. Pri tem velja omeniti, da lahko elektriko brez višjih stroškov kupuješ od katerega koli ponudnika, medtem ko je obisk bolj oddaljenega bencinskega servisa povezan s stroški. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 09:52 19. Maj 2016.

    Trošarina je fiksni davek. Nima veze ali se osnovna cena viša ali pada, trošarina je vedno enaka.

  • 09:40 19. Maj 2016.

    Tržni delež po številu črpalk je ravno tako nateg, še posebej če se Petrol sklicuje nanj. Pravi tržni delež je …

  • 23:12 18. Maj 2016.

    a se zajebavate, pa ravno vlada je ta ki dobi % od posla, od kje zdaj sprenevedanje ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.