Slovenija
355 ogledov

S tako podlago je vlada odločala o sprostitvi cen bencina

Bencinska črpalka Saša Despot
Država nima pojma, kakšne tržne deleže imajo naftarji

Petrol ima na trgu 70-odstotni delež, skupaj z OMV-jem pa največja ponudnika obvladujeta 87 odstotkov trga, je vlada zapisala v obrazložitvi napovedanih sprememb pri nadzorovanju cen naftnih derivatov. 

V Petrolovem letnem poročilu  piše, da imajo "s 316 bencinskimi servisi 58-odstotni tržni delež. Naš največji konkurent je družba OMV z 20-odstotnim tržnim deležem po številu bencinskih servisov," so zapisali. 

Res je, da lahko največji bencinski servisi prodajo nekajkrat toliko goriva kot mali, a razlog za razkorak v številkah je precej bolj bizaren. 

Upoštevali so vse prihodke, ker drugih podatkov nimajo

Na uradu za makroekonomske analize in razvoj, kjer so pripravili analizo, so pojasnili, da so v analizi prikazali tržni delež celotnega podjetja, saj so upoštevali vse prihodke na domačem trgu. Za potrebe odločanja o tem, ali sprostiti cene bencina ali ne, so tržni delež Petrola in OMV-ja določili na podlagi prihodkov, ki jih ta ustvari tudi s prodajo elektrike, zemeljskega in naftnega plina, burekov, pijače, kave in časopisov. "To so edini podatki, s katerimi razpolagamo," pravijo.  

V Petrolu podatkov države niso želeli komentirati, pravijo, da so vsi podatki v letnem poročilu. Petrol v letnem poročilu sicer poroča tudi o prodanih količinah. 

Tržni deleži bencinski servisi | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Četrti na trgu je Mercator

Petrol ima 58-odstotkov vseh bencinskih servisov v Sloveniji, OMV dobrih 20 odstotkov, MOL, ki je kupil tudi Agipove črpalke, pa dobrih devet. Po številu sledi Maxen s slabmi štirimi odstotki ter Shell, ki ima sicer le dober odstotek in pol servisov, a veliko prodaje tovornjakom. 

OMV bo z nakupom Hoferjevih črpalk tržni delež povečal za odstotek. Četrti največji na trgu, Mercatorjev Maxen s skoraj štirimi odstotki trga pa naj bi bil naprodaj. 

Komentar uredništva

Tudi 58-odstotni tržni delež po bencinskih servisih je ogromen. Spomnimo, ob združitvi Gen-I in Elektro Energije (hčerinska družba Elektra Ljubljana), ki imata pri gospodinjstvih skupaj okrog 40-odstotkov trga, je imela Agencija za varstvo konkurence (AVK) precej pomislekov. Gen-I in Elektro energija sta morala obljubiti, da tri leta ne bosta dražila oziroma jima mora dovoljenje za podražitev dati AVK, ki bo imela pet let vpogled v sistem marž. Pri tem velja omeniti, da lahko elektriko brez višjih stroškov kupuješ od katerega koli ponudnika, medtem ko je obisk bolj oddaljenega bencinskega servisa povezan s stroški. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • OneCent 09:52 19.maj 2016.

    Trošarina je fiksni davek. Nima veze ali se osnovna cena viša ali pada, trošarina je vedno enaka.

  • OneCent 09:40 19.maj 2016.

    Tržni delež po številu črpalk je ravno tako nateg, še posebej če se Petrol sklicuje nanj. Pravi tržni delež je v količinah prodanega goriva. V veleprodaji goriva ima Petrol čisti monopol, saj je 100% lastnik skladišča v Kopru, skozi katerega ...prikaži več gre 90% vseh tekočih goriv.Kašen Maxen, Q8, Shell in ostali ? Vsi kupujejo gorivo pri Petrolu ali OMV-ju.Vlada že ve iz vseh carinskih poročil kdo je uvoznik goriva in kašen je dejanski tržni delež v Sloveniji. Kar bi morala storite, je odprava monopola Petrola, ne pa da ga prikrito ščiti na vseh področjih.

  • primoz.g 23:12 18.maj 2016.

    a se zajebavate, pa ravno vlada je ta ki dobi % od posla, od kje zdaj sprenevedanje ?