S TNP bodo upravljali tudi prebivalci

Foto: Žurnal24 Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je pred nekaj dnevi dejal, da želijo z
Poslanci so sprejeli zakon o Triglavskem narodnem parku, ki določa pravila ravnanja, varstvene režime, sodelovanja javnosti pri upravljanju in trajnostne razvojne usmeritve v parku.
Oglej si celoten članek

Z zakonom bodo vzpostavljeni pogoji za varstvo kulturne dediščine in krajinske pestrosti v parku ter vseh drugih vrednot narodnega parka. Vzpostavljene so tudi možnosti za sodelovanje lokalnih prebivalcev pri upravljanju parka ter zagotovljeno zadostno financiranje parka z vidika razvojnih potreb in varstva zavarovanih območij.

 

Zakon o Triglavskem narodnem parku izhaja iz načel, ki sta jih na področju varstva okolja in ohranjanja narave uveljavila zakon o varstvu okolja in zakon o ohranjanju narave. Pripravljen je ob upoštevanju rešitev krovnega zakona za področje ohranjanja narave. Za narodni park veljajo vse sistemske rešitve, ki jih za zavarovana območja določa zakon o varstvu okolja.

 

Zakon vsebuje tudi realizacijo varstva območij Natura 2000 in potencialnih območij Natura 2000 v Sloveniji, ki so določena na podlagi predpisov, izdanih na podlagi zakona o varstvu okolja. Z njim se poleg varstva narave ureja tudi ohranjanje kakovosti krajine in varstvo kulturne dediščine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.