Slovenija
34 ogledov

S TNP bodo upravljali tudi prebivalci

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je pred nekaj dnevi dejal, da želijo z Žurnal24 main
Poslanci so sprejeli zakon o Triglavskem narodnem parku, ki določa pravila ravnanja, varstvene režime, sodelovanja javnosti pri upravljanju in trajnostne razvojne usmeritve v parku.

Z zakonom bodo vzpostavljeni pogoji za varstvo kulturne dediščine in krajinske pestrosti v parku ter vseh drugih vrednot narodnega parka. Vzpostavljene so tudi možnosti za sodelovanje lokalnih prebivalcev pri upravljanju parka ter zagotovljeno zadostno financiranje parka z vidika razvojnih potreb in varstva zavarovanih območij.

 

Zakon o Triglavskem narodnem parku izhaja iz načel, ki sta jih na področju varstva okolja in ohranjanja narave uveljavila zakon o varstvu okolja in zakon o ohranjanju narave. Pripravljen je ob upoštevanju rešitev krovnega zakona za področje ohranjanja narave. Za narodni park veljajo vse sistemske rešitve, ki jih za zavarovana območja določa zakon o varstvu okolja.

 

Zakon vsebuje tudi realizacijo varstva območij Natura 2000 in potencialnih območij Natura 2000 v Sloveniji, ki so določena na podlagi predpisov, izdanih na podlagi zakona o varstvu okolja. Z njim se poleg varstva narave ureja tudi ohranjanje kakovosti krajine in varstvo kulturne dediščine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.