Saj veste – preverite dokumente

Foto: Špela Mohorič
Foto: Špela Mohorič
Preden odidete v tujino, preverite, ali imate še veljavna potni list in osebno izkaznico.
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) državljanom priporoča, naj ob načrtovanju dopustov v tujini pravočasno preverijo, ali imajo ustrezen dokument za potovanje v tujino in ali je ta veljaven.

Z veljavno osebno izkaznico lahko državljan Slovenije vstopi in prebiva (do 90 dni) v vseh državah Evropske unije, na podlagi bilateralnih sporazumov pa lahko potuje tudi v Albanijo, na Hrvaško in v Švico. Prav tako s slovensko osebno izkaznico lahko potuje v Bosno in Hercegovino, Črno goro, Makedonijo in Srbijo.

Dokumenti otrok potečejo prej

Za obisk drugih držav morate imeti veljaven potni list. "Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več. Državljanom zato svetujemo, da se v primeru potovanja predvsem v države z vizumskim režimom na turističnih agencijah, na določenih spletnih straneh ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih tujih držav pravočasno pozanimate o posebnih pogojih vstopa v te države," priporočajo na MNZ.

Posebej pozorni morajo biti starši, saj osebne izkaznice in potni listi otrok  potečejo prej.

Izgubo prijavite v osmih dneh

V primeru pogrešitve, izgube ali kraje potnega lista ali osebne izkaznice je državljan dolžan naznaniti pogrešitev listine čim hitreje, najkasneje pa v roku 8 dni (oziroma v roku 8 dni po prihodu v Slovenijo, če se to zgodi v tujini) na kateri koli upravni enoti.

Prijava izgube zgolj pri policiji ne zadošča, za neprijavo pa vas lahko doleti globa: od 50 do 200 evrov za osebno izkaznico in od 125 do 400 evrov za potni list.

Če državljan ostane brez potnega lista ali osebne izkaznice v tujini, se lahko obrne na najbližje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Slovenije. Za prihod domov pa se mu izda potni list za vrnitev.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.