Slovenija
64 ogledov

Saj veste – preverite dokumente

potni list, osebni dokument Špela Mohorič
Preden odidete v tujino, preverite, ali imate še veljavna potni list in osebno izkaznico.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) državljanom priporoča, naj ob načrtovanju dopustov v tujini pravočasno preverijo, ali imajo ustrezen dokument za potovanje v tujino in ali je ta veljaven.

Z veljavno osebno izkaznico lahko državljan Slovenije vstopi in prebiva (do 90 dni) v vseh državah Evropske unije, na podlagi bilateralnih sporazumov pa lahko potuje tudi v Albanijo, na Hrvaško in v Švico. Prav tako s slovensko osebno izkaznico lahko potuje v Bosno in Hercegovino, Črno goro, Makedonijo in Srbijo.

Dokumenti otrok potečejo prej

Za obisk drugih držav morate imeti veljaven potni list. "Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več. Državljanom zato svetujemo, da se v primeru potovanja predvsem v države z vizumskim režimom na turističnih agencijah, na določenih spletnih straneh ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih tujih držav pravočasno pozanimate o posebnih pogojih vstopa v te države," priporočajo na MNZ.

Posebej pozorni morajo biti starši, saj osebne izkaznice in potni listi otrok  potečejo prej.

Izgubo prijavite v osmih dneh

V primeru pogrešitve, izgube ali kraje potnega lista ali osebne izkaznice je državljan dolžan naznaniti pogrešitev listine čim hitreje, najkasneje pa v roku 8 dni (oziroma v roku 8 dni po prihodu v Slovenijo, če se to zgodi v tujini) na kateri koli upravni enoti.

Prijava izgube zgolj pri policiji ne zadošča, za neprijavo pa vas lahko doleti globa: od 50 do 200 evrov za osebno izkaznico in od 125 do 400 evrov za potni list.

Če državljan ostane brez potnega lista ali osebne izkaznice v tujini, se lahko obrne na najbližje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Slovenije. Za prihod domov pa se mu izda potni list za vrnitev.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.