Samo včeraj na meji v karanteno poslali 290 ljudi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Več kot polovica karantenskih odločb je bilo vročenih potnikom, ki so prispeli iz Bosne in Hercegovine.
Oglej si celoten članek

V soboto, na prvi dan veljave strožjih ukrepov ob prehajanju državne meje, so zdravstveni delavci v sodelovanju s policisti na mejnih prehodih izdali in vročili 290 odločb o karanteni. Več kot polovica vseh odločb je bila odrejena prišlekom iz Bosne in Hercegovine, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Največ odločb so pristojni v soboto vročili na mejnem prehodu Obrežje, in sicer 130, najmanj na mejnem prehodu Pince, kjer so jih vročili pet.

Po vročitvi odločbe prišleke spustijo v državo

V skladu s petkovim sklepom vlade namreč vročanje odločb o karanteni od sobote dalje poteka že na meji. Policisti od prišlekov, ki prihajajo iz katere od držav s t. i. rdečega seznama držav z visokim tveganjem za okužbo s covidom-19, ob vstopu v Slovenijo zahtevajo podatke in jih nemudoma posredujejo predstavniku ministrstva za zdravje. Ta že na samem mejnem prehodu poskrbi za izdajo in vročitev odločbe o karanteni. Po vročitvi odločbe se osebi dovoli vstop v državo.

Karantenske odločbe pristojni izdajajo na štirih mejnih prehodih s Hrvaško, in sicer na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, ter v Pincah na meji z Madžarsko. Delo je na vseh mejnih prehodih v soboto potekalo nemoteno, so danes še navedli na ministrstvu za zdravje.

Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb, lahko v Slovenijo vstopajo le še na teh mejnih prehodih.

Potniki s Hrvaške morajo predložiti dokaze

Pristojni karantenske odločbe izdajo osebam, ki prihajajo iz katere od držav s t. i. rdečega seznama oz. ki ne morejo dokazati, da prihajajo iz držav članic EU. Če nekdo, za katerega velja obvezna karantena, poskuša v Slovenijo vstopiti na kakšni drugi točki, ga preusmerijo na enega od omenjenih petih mejnih prehodov.

S Hrvaške, ki je od sobote premeščena s t.i. zelenega na t.i. rumeni seznam, se lahko Slovenci domov vrnejo brez težav, če dokažejo, da so tam res bili.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:45 5. Julij 2020.

    baje so zavrnili sorodnike Janše, ki so pripotovali iz Albanije.......Janša je posredoval pa ni zaleglo......nova afera pred vrati.........to bo še …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.