Slovenija
1828 ogledov

Samo včeraj na meji v karanteno poslali 290 ljudi

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Profimedia
Več kot polovica karantenskih odločb je bilo vročenih potnikom, ki so prispeli iz Bosne in Hercegovine.

V soboto, na prvi dan veljave strožjih ukrepov ob prehajanju državne meje, so zdravstveni delavci v sodelovanju s policisti na mejnih prehodih izdali in vročili 290 odločb o karanteni. Več kot polovica vseh odločb je bila odrejena prišlekom iz Bosne in Hercegovine, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Največ odločb so pristojni v soboto vročili na mejnem prehodu Obrežje, in sicer 130, najmanj na mejnem prehodu Pince, kjer so jih vročili pet.

Po vročitvi odločbe prišleke spustijo v državo

V skladu s petkovim sklepom vlade namreč vročanje odločb o karanteni od sobote dalje poteka že na meji. Policisti od prišlekov, ki prihajajo iz katere od držav s t. i. rdečega seznama držav z visokim tveganjem za okužbo s covidom-19, ob vstopu v Slovenijo zahtevajo podatke in jih nemudoma posredujejo predstavniku ministrstva za zdravje. Ta že na samem mejnem prehodu poskrbi za izdajo in vročitev odločbe o karanteni. Po vročitvi odločbe se osebi dovoli vstop v državo.

Karantenske odločbe pristojni izdajajo na štirih mejnih prehodih s Hrvaško, in sicer na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, ter v Pincah na meji z Madžarsko. Delo je na vseh mejnih prehodih v soboto potekalo nemoteno, so danes še navedli na ministrstvu za zdravje.

Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb, lahko v Slovenijo vstopajo le še na teh mejnih prehodih.

Potniki s Hrvaške morajo predložiti dokaze

Pristojni karantenske odločbe izdajo osebam, ki prihajajo iz katere od držav s t. i. rdečega seznama oz. ki ne morejo dokazati, da prihajajo iz držav članic EU. Če nekdo, za katerega velja obvezna karantena, poskuša v Slovenijo vstopiti na kakšni drugi točki, ga preusmerijo na enega od omenjenih petih mejnih prehodov.

S Hrvaške, ki je od sobote premeščena s t.i. zelenega na t.i. rumeni seznam, se lahko Slovenci domov vrnejo brez težav, če dokažejo, da so tam res bili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • e490e0da205d79a3481a2fbdd6cf18a53e6092f1 19:45 05.julij 2020.

    baje so zavrnili sorodnike Janše, ki so pripotovali iz Albanije.......Janša je posredoval pa ni zaleglo......nova afera pred vrati.........to bo še smeha