Samostan bo dobil nove vsebine

Foto: Žurnal24 Štefan Čelan je povedal, da je bilo gradbeno dovoljenje za samostan izdano po pr
Prenova. Nova kongresna dvorana. Arheologi: Pozablja se pomen dejavnosti.
Oglej si celoten članek

“Strinjamo se z nujnostjo prenove dominikanskega samostana, a se projekt preveč osredotoča na novo vsebino. Ne le samostan, tudi arheološke zbirke so kulturni spomenik,” opozarja Aleš Arih, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož.

Največ od države
Sredstva. Pri prvi fazi obnove dominikanskega samostana računajo na 60 odstotkov državnih in evropskih sredstev, 40 odstotkov pa bo prispevala lokalna skupnost.

Mestna občina Ptuj je namreč pridobila gradbeno dovoljenje za začetek obnove samostana. Ptujski župan Štefan Čelan zagotavlja, da bodo najprej umaknili muzejske zbirke, muzej pa bo na novi lokaciji imel boljše pogoje za delo kot doslej. “Ptuj potrebuje mnogo večji muzejski prostor, a je leto 2012 le začetek zgodbe, ki jo bo treba nadaljevati,” pravi Čelan.

EPK je le začetek zgodbe
Že prihodnjo jesen naj bi začeli prvo fazo prenove dominikanskega samostana, ki je ena od osrednjih ptujskih investicij v sklopu projekta Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012. V njem bo takrat zaživela kongresno-kulturna dvorana s 500 sedeži. Vrednost del je ocenjena na 5,3 milijona evrov, še 1,5 milijona pa bo stala selitev arheoloških zbirk. Že spomladi naj bi bili pripravljeni tudi vsi projekti za začetek obnove stare steklarske, kjer bo zaživel center subkulturne ustvarjalnosti. Investicijo ocenjujejo na tri milijone evrov, v njej pa načrtujejo dve večnamenski dvorani, ateljeje za umetnike in razstavne prostore.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.