Slovenija
23 ogledov

Samostan bo dobil nove vsebine

Štefan Čelan je povedal, da je bilo gradbeno dovoljenje za samostan izdano po pr Žurnal24 main
Prenova. Nova kongresna dvorana. Arheologi: Pozablja se pomen dejavnosti.

“Strinjamo se z nujnostjo prenove dominikanskega samostana, a se projekt preveč osredotoča na novo vsebino. Ne le samostan, tudi arheološke zbirke so kulturni spomenik,” opozarja Aleš Arih, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož.

Največ od države
Sredstva. Pri prvi fazi obnove dominikanskega samostana računajo na 60 odstotkov državnih in evropskih sredstev, 40 odstotkov pa bo prispevala lokalna skupnost.

Mestna občina Ptuj je namreč pridobila gradbeno dovoljenje za začetek obnove samostana. Ptujski župan Štefan Čelan zagotavlja, da bodo najprej umaknili muzejske zbirke, muzej pa bo na novi lokaciji imel boljše pogoje za delo kot doslej. “Ptuj potrebuje mnogo večji muzejski prostor, a je leto 2012 le začetek zgodbe, ki jo bo treba nadaljevati,” pravi Čelan.

EPK je le začetek zgodbe
Že prihodnjo jesen naj bi začeli prvo fazo prenove dominikanskega samostana, ki je ena od osrednjih ptujskih investicij v sklopu projekta Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012. V njem bo takrat zaživela kongresno-kulturna dvorana s 500 sedeži. Vrednost del je ocenjena na 5,3 milijona evrov, še 1,5 milijona pa bo stala selitev arheoloških zbirk. Že spomladi naj bi bili pripravljeni tudi vsi projekti za začetek obnove stare steklarske, kjer bo zaživel center subkulturne ustvarjalnosti. Investicijo ocenjujejo na tri milijone evrov, v njej pa načrtujejo dve večnamenski dvorani, ateljeje za umetnike in razstavne prostore.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.