Šarec: "Kar sto evrov bi mu stisnil v žep"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
"Vem, kaj je kmetijstvo, vem, kaj je zdrava hrana in vem, kaj je trdo delo," je na tradicionalnem posvetu zadružnikov dejal premier Marjan Šarec.
Oglej si celoten članek

V Portorožu poteka že 46. Posvet zadružnikov v organizaciji Zadružne zveze Slovenije. Osrednja tema je bila zadružništvo in kmetijska politika po letu 2020 ter izzivi, ki jih prinaša reforma skupne kmetijske politike EU. 

Predsednik zadružne zveze Peter Vrisk je pozval državo, naj izkaže posluh za težave, s katerimi se soočajo kmetijstvo in zadruge. Po njegovih besedah je pomembno, da država najde primeren denar za kmetijstvo in podeželje, saj sta pomembna ne le zaradi pridelovanja hrane, temveč tudi zaradi turizma, ki se čedalje bolj razvija.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je poudaril pomen sodelovanja in združevanja. Spomnil je, da mu kmetijstvo ni tuje in da ve, kaj je zdrava hrana in kaj je trdo delo. Dejal je, da je Slovenija po vstopu v EU evropske predpise zaostrila še bolj, kot je bilo treba. Dodal je, da imamo precej težav, a da se je treba ozreti vase in ne čakati samo na državo. 

"Zdaj, ko sem poslušal gospoda Vriska, bi mu z veseljem kar sto evrov stisnil v žep, ker je bil tako pravzaprav obupan na neki način," je dejal Šarec in spomnil na neučinkovito ravnanje z denarjem, pri čemer je izpostavil subvencije za traktor. "Ne more imeti vsak svojega stroja za tista opravila, ki so samo enkrat letno, in tako tudi ne more vsak sam prodreti na trgu. Nujno je združevanje. Tudi pravočasna predaja kmetije naslednikom je bistvenega pomena.«

Spomnil je, da so v teku pogajanja o novem večletnem proračunskem obdobju EU 2021-2027, kjer Sloveniji grozi 15-odstotni padec sredstev za kmetijstvo. Ker bi se pozneje utegnilo zgoditi, da bodo tudi ta sredstva "padla", pa si Slovenija prizadeva za čimprejšnji sprejem tega finančnega okvirja. Napovedal je poenostavitev predpisov, ki niso plod evropskih direktiv, "ampak smo si jih sami zakuhali". 

Foto: Saša Despot razno 13.09.09 traktorja obdelujeta zemljisce, njivo, kmetijstvo, traktor, delo,

Treba bo narediti več z manj sredstvi

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec napoveduje, da bo treba narediti več z manj sredstvi, saj se finančna "ovojnica" EU za kmetijstvo manjša. Ključna bo ciljna usmerjenost. Napovedala je, da bo ministrstvo konec meseca v javno obravnavo dalo resolucijo o prihodnjem razvoju slovenskega kmetijstva, ki je podlaga za strateško načrtovanje prihodnjih ukrepov skupne kmetijske politike.

Največ pozornosti bodo namenili ciljnemu strateškemu načrtovanju javnih podpor glede na naravne danosti in dejanske potrebe slovenskega podeželja. Med že obstoječimi prednostmi slovenskega kmetijstva je ministrica izpostavila trajnostne prakse, raznolikost pridelave in proizvodov, tradicijo in navezanost na zemljo ter obdelanost kmetijske krajine po vsej državi.

"Slovensko kmetijstvo je lahko glede na naravne in strukturne danosti konkurenčno in odporno le ob izrazitih usmeritvah v večjo dodano vrednost," za kar so potrebni znanje, ustrezne tehnologije ter sodobna in konkurenčna živilskopredelovalna industrija, ki mora temeljiti na podjetniških pristopih in tržni naravnanosti, je še poudarila Pivčeva.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 08:16 13. Marec 2019.

    Levičarji so enkrat slovensko kmetijstvo že potisnili globoko pod okoliško konkurenco in ne dvomim, da jim bo to še enkrat …

  • 21:10 12. Marec 2019.

    Tista slika zraven tebe , ti je isto podobna .

  • 17:54 12. Marec 2019.

    Nič jim ne manjka, dobijo več subvencij in imajo doma traktor ki je več vreden kot moja bajta in to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.