Šarec napovedal povezovanje s SMC, SAB in Desus

Foto: Epa
Foto: Epa
Premier Marjan Šarec za naslednje državnozborske volitve napovedal sodelovanje s strankami Alde.
Oglej si celoten članek

"Zdaj, ko se je dogajanje umirilo, lahko potrdim, da je bila odločitev o samostojni listi LMŠ pravilna. Dobili smo dva evropska poslanca in nihče drug si ne more pripisovati zaslug, kar se na skupnih listah rado zgodi," je odločitev, da na evropskih volitvah nastopijo sami, danes komentiral predsednik LMŠ Marjan Šarec. LMŠ pa je v Evropskem parlamentu dobila dva poslanca, Ireno Jovevo in Klemna Grošlja, medtem, ko sta SAb in SMC ostali brez poslancev v Evropskem parlamentu. 

Šarec je bil sprva naklonjen skupnemu nastopu strank LMŠ, SAB in SMC na evropskih volitvah, vendar si je nato premislil in z odločitvijo presenetil predsednico SAB Alenko Bratušek in predsednika SMC Mira Cerarja, ki ju je povabil na sestanek.

Slovenija Bratuškova in Cerar z dolgima nosovoma, Šarec jima je dal košarico

"Za nas je bilo pomembno preveriti, ali imamo zaupanje ljudi"

"Naj se sliši še tako sebično, a za nas je pomembno, da smo preverili, koliko zaupanja uživamo med ljudmi. Zlasti zaradi vseh možnih špekulacij in ugibanj ter pametovanj. Skupina ALDE je imela prej enega poslanca iz Slovenije, zdaj ima dva. Lahko špekuliramo o več poslancih v primeru skupne liste, vendar se odstotki ne seštevajo kar avtomatično. Ne nazadnje so se imeli možnost združiti tudi SMC, SAB in DeSUS in bi po tej logiki dobili vsaj enega poslanca. A se niso, kar pomeni, da ni tako enostavno," razlaga Šarec. 

 

"Nočemo pokroviteljstva"

Čeprav je sodelovanje zavrnil, pa zdaj leto dni po parlamentarnih volitvah, Šarec ponovno napoveduje povezovanje vseh strank Alde: SMC, SAB in Desus. "Kakor koli pogledamo, bo povezovanje strank skupine ALDE nujno, če ne bomo želeli pretirane razdrobljenosti, saj bodo naslednje volitve državnozborske. Verjamem, da je to možno doseči, a z zavedanjem, da ne želimo pokroviteljstva, temveč sodelovanja na realnih predpostavkah," je zapisal na Facebooku. 

V SAB Šarcu ne verjamejo, da misli resno

Na Šarčevo napoved o povezovanju strank so se že odzvali v Stranki Alenke Bratušek SAB, kjer predsedniku LMŠ in premierju Marjanu Šarcu ne verjamejo, da z izjavo o povezovanju strank, ki sodijo v Alde, misli resno. "Na zadnjem sestanku pred evropskimi volitvami nas je povabil na sestanek o sodelovanju Alde strank zato, da nam je povedal, da sodelovanja ne bo," je za STA navedel generalni sekretar SAB Jernej Pavlič.

 

SMC: To še en pomeni združitve strank

Generalni sekretar SMC Andrej Klemenc izjavo premierja Marjana Šarca o nujnem povezovanju strank Alde razume kot poziv k tesnejšemu sodelovanju, ki lahko privede tudi do povezovanj, kar pa še ne pomeni združitve strank. V SMC tako pobudo pozdravljajo, o tem, kakšne vrste bo sodelovanje, pa je po njihovi oceni še prezgodaj govoriti.

Erjavec: Vodilno vlogo mora imeti LMŠ

Predsednik stranke upokojencev Karl Erjavec meni, da je povezovanje strank, zlasti na levosredinskem polu, zelo realno, a mora imeti tu vodilno vlogo LMŠ. Erjavec je prepričan, da je prav, da se razprava o tem opravi. "Če bi se odločili, da gremo v neko obliko tesnejšega sodelovanja, pa bo to odločitev kongresa stranke," je poudaril.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 38

  • 17:44 3. Junij 2019.

    Levi aktivisti na forumih žal ne morete spremeniti dejstev. Lahko ste močnejši PLAČANCI. Sramota.

  • 17:38 3. Junij 2019.

    On pusti, da ga bodo ocenjevali pol. Analitiki??? Plačaš njih in prevaras Slovenke in Slovence. Edino to je bolniku po …

  • 15:50 3. Junij 2019.

    Berem, berem in prav res se več ne čudim primitivnim izpadom DSDovih plačancev. No ja, prebral sem tudi to, da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.