Šarec podprl gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško

Foto: Anže Petkovšek Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS
Premier Marjan Šarec je danes obiskal Nuklearno elektrarno Krško, kjer se je zavzel za izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne.
Oglej si celoten članek

"Naše temeljno vodilo bo, vsaj dokler bom jaz na tem mestu, da moramo vložiti vse napore in pristopiti k izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne. Čas, ki prihaja, bo terjal čedalje več električne energije," je ob obisku nuklearke dejal Šarec. 

V luči sprememb, ki se dogajajo na energetskem področju in razmisleku o prihodnjih virih energije se bo treba kmalu odločiti, kam Slovenija želi. Z vodstvom elektrarne je, kot je dejal, ugotovili, da Slovenija zagotovo je jedrska država, saj nam Nek proizvede znaten del električne energije, njen manko pa bi hitro občutili.

Obstoječi blok Neka naj bi deloval do leta 2043, približno takrat pa bo po načrtih ugasnila tudi Termoelektrarna Šoštanj, zato premier meni, da potrebujemo resno energetsko politiko, s katero bomo določili, kaj hočemo. "Če ne bomo želeli vetrnih in če ne bomo želeli termoelektrarn in drugih virov energije, bomo kmalu ugotovili, da jo nimamo od kje dobiti," je orisal Šarec, ki meni, da mora država več napora usmeriti k doseganju energetske neodvisnosti.

Ob tem je poudaril, da se je stopnja samodejnih ustavitev Neka od leta 1983 do danes zmanjšala na praktično nič, elektrarna pa je uspešna pri svojem delu. "Od začetka delovanja pa do danes je dobavo energije povečala za skoraj deset vodnih elektrarn," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:28 30. Avgust 2019.

    za 5.5mrd lahko dobiš Korejski reaktor APR1400 III+ generacije z močjo 1400MW, ustreza vsem varnostnim standardom, gradijo ga v ZAE, …

  • 16:10 22. Avgust 2019.

    Sosedje gradijo in vse okoli sebe ignorirajo,delaj in ne sprašuj s tem,da Hrvatov ne sme biti zraven pri drugem bloku,samostojno …

  • 15:16 22. Avgust 2019.

    Drugi blok načeloma ni slaba ideja. Je pa politično-ekonomsko precej problematičen. Zna bit veliko nasprotovanja sosednjih držav, še posebej če …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.