Slovenija
630 ogledov

Šarec podprl gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Anže Petkovšek Marjan Šarec
Premier Marjan Šarec je danes obiskal Nuklearno elektrarno Krško, kjer se je zavzel za izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne.

"Naše temeljno vodilo bo, vsaj dokler bom jaz na tem mestu, da moramo vložiti vse napore in pristopiti k izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne. Čas, ki prihaja, bo terjal čedalje več električne energije," je ob obisku nuklearke dejal Šarec. 

V luči sprememb, ki se dogajajo na energetskem področju in razmisleku o prihodnjih virih energije se bo treba kmalu odločiti, kam Slovenija želi. Z vodstvom elektrarne je, kot je dejal, ugotovili, da Slovenija zagotovo je jedrska država, saj nam Nek proizvede znaten del električne energije, njen manko pa bi hitro občutili.

Obstoječi blok Neka naj bi deloval do leta 2043, približno takrat pa bo po načrtih ugasnila tudi Termoelektrarna Šoštanj, zato premier meni, da potrebujemo resno energetsko politiko, s katero bomo določili, kaj hočemo. "Če ne bomo želeli vetrnih in če ne bomo želeli termoelektrarn in drugih virov energije, bomo kmalu ugotovili, da jo nimamo od kje dobiti," je orisal Šarec, ki meni, da mora država več napora usmeriti k doseganju energetske neodvisnosti.

Ob tem je poudaril, da se je stopnja samodejnih ustavitev Neka od leta 1983 do danes zmanjšala na praktično nič, elektrarna pa je uspešna pri svojem delu. "Od začetka delovanja pa do danes je dobavo energije povečala za skoraj deset vodnih elektrarn," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • scharc 21:28 30.avgust 2019.

    za 5.5mrd lahko dobiš Korejski reaktor APR1400 III+ generacije z močjo 1400MW, ustreza vsem varnostnim standardom, gradijo ga v ZAE, skoraj so ga začeli graditi Britanci. brez težav zdrži potres 7.0 po Rihtarjevi lestvici in bi Slovenijo 60 let zanesljivo ...prikaži več oskrboval z ⅔ elektrike (seveda brezogljično-> za "okoljevarstvenike") Gradnja gotova v največ 6 letih, poceni elektriko pa bi lahko izvažali v Nemčijo in Avstrijo (ko veter ne bo pihal oz. sonce sijalo). Bomo potem videli, kaj imajo za reči.

  • wolf.ata 16:10 22.avgust 2019.

    Sosedje gradijo in vse okoli sebe ignorirajo,delaj in ne sprašuj s tem,da Hrvatov ne sme biti zraven pri drugem bloku,samostojno delati,odpadke pa jim po Savi dol dostaviti,pika,ja in Američanom dati prednost v zameno nekaj brezplačne vojaške opreme,saj je biznis pogajanje ...prikaži več in lobiranje, hrčke čim prej stran...

  • popokatopetl 15:16 22.avgust 2019.

    Drugi blok načeloma ni slaba ideja. Je pa politično-ekonomsko precej problematičen. Zna bit veliko nasprotovanja sosednjih držav, še posebej če bi gradili Rusi ali Kitajci. Problem skladiščenja odpadkov ni trajno rešen niti za prvega in zna močno poslabšat ekonomsko sliko.