Schäuble Obami: Najprej spravite svojo hišo v red

Foto: EPA
Foto: EPA
Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble ameriškemu predsedniku Baracku Obami svetuje, da naj ZDA najprej zmanjšajo javnofinančni primanjkljaj, nato pa naj šele solijo pamet Evropi.
Oglej si celoten članek

Schäuble je tako odgovoril na številne kritike iz ZDA glede reševanja krize v evroobmočju in nemške vloge pri tem. Obami je tako v sinočnjem pogovoru na ZDF dejal, da naj najprej v red spravi svojo hišo.

Po mnenju nemškega finančnega ministra se mora tako ameriški predsednik osredotočiti na zmanjševanje javnofinančnega primanjkljaja. "Ta je višji kot v evroobmočju," je dejal ter dodal, da je zelo lahko drugim dajati nasvete.

Obamo skrbi vpliv evropske dolžniške krize na ameriško gospodarstvo in finančne trge. Evropo je tako pozval, da naj stopi skupaj in čim prej reši problem. Obami se pri tem zelo mudi, saj bodo jeseni v ZDA potekale predsedniške volitve, na katerih se bo potegoval za nov mandat.

Schäuble je ob tem, kot poroča Spiegel, zavrnil možnost uvedbe evroobveznic, saj morajo države po njegovem mnenju nositi odgovornost za svoje dolgove toliko časa, kolikor časa lahko same odločajo o tem, kako bodo denar zapravile.

"Če zapravite denar iz mojega računa, z denarjem ne boste ravnali preudarno," je povedal. Prav tako nasprotuje, da bi Evropska centralna banka začela izdajati večje količine denarja za boj proti krizi.

Da se lahko premaga krizo, je za primer navedel Irsko in Portugalsko, ki sta prejeli mednarodno finančno pomoč in sprejeli predlagane ukrepe. "To ni bilo uspešno samo v Grčiji," dodaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:22 25. Junij 2012.

    Vsi hočejo da bo nemčija Evropski ekonomski mesija :> Žal tudi Nemčija nima trezorjev bank brez dna... Rast Nemškega gospodarstva …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.