Slovenija
21 ogledov

Schäuble Obami: Najprej spravite svojo hišo v red

Wolfgang Schäuble in Angela Merkel. EPA
Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble ameriškemu predsedniku Baracku Obami svetuje, da naj ZDA najprej zmanjšajo javnofinančni primanjkljaj, nato pa naj šele solijo pamet Evropi.

Schäuble je tako odgovoril na številne kritike iz ZDA glede reševanja krize v evroobmočju in nemške vloge pri tem. Obami je tako v sinočnjem pogovoru na ZDF dejal, da naj najprej v red spravi svojo hišo.

Po mnenju nemškega finančnega ministra se mora tako ameriški predsednik osredotočiti na zmanjševanje javnofinančnega primanjkljaja. "Ta je višji kot v evroobmočju," je dejal ter dodal, da je zelo lahko drugim dajati nasvete.

Obamo skrbi vpliv evropske dolžniške krize na ameriško gospodarstvo in finančne trge. Evropo je tako pozval, da naj stopi skupaj in čim prej reši problem. Obami se pri tem zelo mudi, saj bodo jeseni v ZDA potekale predsedniške volitve, na katerih se bo potegoval za nov mandat.

Schäuble je ob tem, kot poroča Spiegel, zavrnil možnost uvedbe evroobveznic, saj morajo države po njegovem mnenju nositi odgovornost za svoje dolgove toliko časa, kolikor časa lahko same odločajo o tem, kako bodo denar zapravile.

"Če zapravite denar iz mojega računa, z denarjem ne boste ravnali preudarno," je povedal. Prav tako nasprotuje, da bi Evropska centralna banka začela izdajati večje količine denarja za boj proti krizi.

Da se lahko premaga krizo, je za primer navedel Irsko in Portugalsko, ki sta prejeli mednarodno finančno pomoč in sprejeli predlagane ukrepe. "To ni bilo uspešno samo v Grčiji," dodaja.

Komentarjev 1
  • ghz891 16:22 25.junij 2012.

    Vsi hočejo da bo nemčija Evropski ekonomski mesija :> Žal tudi Nemčija nima trezorjev bank brez dna... Rast Nemškega gospodarstva se zadnji 2 četrtletji že ustavlja, tudi razvijajoče se države nebodo varne pred potencialnimi ekonomskimi težavami... Bomo videli kaj bo ...prikaži več čas prinesel... Zaenkrat se ne obeta nič dobrega. Svet bi rabil večpolno ekonomijo ali pa korenito posodobitev političnega/finančnega sistema.