SDH dobil zeleno luč

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Poslanci so dali zeleno luč vladi za ustanovitev Slovenskega državnega holdinga. Ta bo upravljal s celotnim kapitalskim premoženjem države, vodila pa ga bo tričlanska uprava, ki bo izbrana na mednarodnem razpisu.
Oglej si celoten članek

V holding se bo preoblikovala Slovenska odškodninska družba, pripojili ji bodo Družbo za svetovanje in upravljanje ter premoženje Posebne družbe za podjetniško svetovanje. Ta bo prenehala obstajati, prav tako bo ugasnila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS, ki sedaj upravlja z državnim premoženjem.

Kad ostaja samostojen

Kapitalska družba (Kad) ostaja samostojna pravna oseba, ki bo odvisna družba holdinga in bo v pokojninsko blagajno vsako leto nakazala 50 milijonov evrov. Modra zavarovalnica bo ostala Kadova odvisna družba. Iz holdinga so izvzeli reševanje slabih terjatev bank, katerih prenos na družbo za upravljanje terjatev bank, ki bo upravljala poseben sklad, na katerega se bodo prenesle te slabe terjatve, bo urejal zakon o ukrepih države za krepitev stabilnosti bank.

Opzicija: Kraja premoženja

V opoziciji so ustanavljanju holdinga nasprotovali. Holding je najbolj nepregledna oblika upravljanja z državnimi naložbami, ogrožal bo delovanje državnih podjetij in 100.000 zaposlenih v njih, je bil pred glasovanjem kritičen Janko Veber (SD).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.