Slovenija
18 ogledov

SDH dobil zeleno luč

državni zbor DZ Saša Despot
Poslanci so dali zeleno luč vladi za ustanovitev Slovenskega državnega holdinga. Ta bo upravljal s celotnim kapitalskim premoženjem države, vodila pa ga bo tričlanska uprava, ki bo izbrana na mednarodnem razpisu.

V holding se bo preoblikovala Slovenska odškodninska družba, pripojili ji bodo Družbo za svetovanje in upravljanje ter premoženje Posebne družbe za podjetniško svetovanje. Ta bo prenehala obstajati, prav tako bo ugasnila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS, ki sedaj upravlja z državnim premoženjem.

Kad ostaja samostojen

Kapitalska družba (Kad) ostaja samostojna pravna oseba, ki bo odvisna družba holdinga in bo v pokojninsko blagajno vsako leto nakazala 50 milijonov evrov. Modra zavarovalnica bo ostala Kadova odvisna družba. Iz holdinga so izvzeli reševanje slabih terjatev bank, katerih prenos na družbo za upravljanje terjatev bank, ki bo upravljala poseben sklad, na katerega se bodo prenesle te slabe terjatve, bo urejal zakon o ukrepih države za krepitev stabilnosti bank.

Opzicija: Kraja premoženja

V opoziciji so ustanavljanju holdinga nasprotovali. Holding je najbolj nepregledna oblika upravljanja z državnimi naložbami, ogrožal bo delovanje državnih podjetij in 100.000 zaposlenih v njih, je bil pred glasovanjem kritičen Janko Veber (SD).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.