SDS: zakon za policijske uprave

Foto: Žurnal24
SDS s predlogom novele zakona o policiji ne spreminja sedanje organizacijske strukture 11 policijskih uprav. Vlada pa bi izgubila pristojnost odločanja o ustanovitvi, območju in sedežu uprav.
Oglej si celoten članek

Glavni namen predloga novele zakona o policiji, ki ga je poslanska skupina SDS minuli teden vložila v parlamentarno proceduro, je po besedah poslanca Mira Petka v tem, da bi se sedanja organizacijska struktura policijskih uprav zapisala v zakon, s tem pa bi vlada izgubila pristojnost odločanja o ustanovitvi, območju in sedežu policijskih uprav.

Poslanec Petek je tudi opozoril, da so nekateri policisti s Koroške že dobili nove odločbe in se bodo morali v prihodnje voziti v Ljubljano, za del koroških policistov pa je predvideno, da jih bodo prestavili v celjsko policijsko upravo. Po Petkovi oceni se bodo zaradi tega povečali stroški prevoza tudi do 600 tisoč evrov zgolj za območje slovenjegraške policijske uprave.

Predlog novele v ničemer ne spreminja sedanje organizacijske strukture 11 policijskih uprav, temveč jo le prenaša v zakon, je še pojasnil Petek. Spreminja pa drugo alinejo sedmega člena zakona o policiji, ki govori o tem, da policijske uprave, njihova območja in sedeže določi vlada.

"V poslanski skupini menimo, da je primerno, da se organizacija policijskih uprav uredi v zakonu, podobno kot je to urejeno za organizacijo sodišč v zakonu o sodiščih in za organizacijo državnih tožilstev v zakonu o državnem tožilstvu, ki sledi organizaciji sodišč in ne v podzakonskem aktu," je dejal Petek.

Po Petkovih besedah se je poslanska skupina SDS z vložitvijo predloga novele zakona o policiji odzvala na namero vlade, da ukine tri policijske uprave, in sicer v Krškem, Slovenj Gradcu in Postojni. Ob tem je Petek opozoril, da je že v medresorskem usklajevanju predlog vladnega odloka o ustanovitvi, območju in sedežu policijskih uprav, ki ukinja omenjene tri policijske uprave in govori zgolj o osmih.

Petek je spomnil na zadnjo sejo parlamentarnega odbora za notranjo politiko o tej temi. Po njegovih besedah je bilo na seji mogoče slišati "nekaj zanimivih laži": "Vodstvo slovenske policije je trdilo, da se z ukinjanjem oziroma združevanjem policijskih uprav ne ukinjajo tudi policijske postaje, kar pa ni res. Če pogledamo predlog vladnega odloka, lahko ugotovimo, da se ukinjajo tudi nekatere policijske postaje."

Tak primer naj bi bila slovenjegraška prometna policijska postaja. Kot je poudaril Petek, vodstvo policije oziroma ministrstvo za notranje zadeve poslancev SDS ni prepričalo niti z enim argumentom v prid ukinitvi oziroma združevanju policijskih uprav. Po njegovih besedah bi sprejem predloga novele zakona o policiji onemogočil, da bi vsaka vlada na novo urejala to področje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.