Slovenija
12 ogledov

SDS: zakon za policijske uprave

Žurnal24 main
SDS s predlogom novele zakona o policiji ne spreminja sedanje organizacijske strukture 11 policijskih uprav. Vlada pa bi izgubila pristojnost odločanja o ustanovitvi, območju in sedežu uprav.

Glavni namen predloga novele zakona o policiji, ki ga je poslanska skupina SDS minuli teden vložila v parlamentarno proceduro, je po besedah poslanca Mira Petka v tem, da bi se sedanja organizacijska struktura policijskih uprav zapisala v zakon, s tem pa bi vlada izgubila pristojnost odločanja o ustanovitvi, območju in sedežu policijskih uprav.

Poslanec Petek je tudi opozoril, da so nekateri policisti s Koroške že dobili nove odločbe in se bodo morali v prihodnje voziti v Ljubljano, za del koroških policistov pa je predvideno, da jih bodo prestavili v celjsko policijsko upravo. Po Petkovi oceni se bodo zaradi tega povečali stroški prevoza tudi do 600 tisoč evrov zgolj za območje slovenjegraške policijske uprave.

Predlog novele v ničemer ne spreminja sedanje organizacijske strukture 11 policijskih uprav, temveč jo le prenaša v zakon, je še pojasnil Petek. Spreminja pa drugo alinejo sedmega člena zakona o policiji, ki govori o tem, da policijske uprave, njihova območja in sedeže določi vlada.

"V poslanski skupini menimo, da je primerno, da se organizacija policijskih uprav uredi v zakonu, podobno kot je to urejeno za organizacijo sodišč v zakonu o sodiščih in za organizacijo državnih tožilstev v zakonu o državnem tožilstvu, ki sledi organizaciji sodišč in ne v podzakonskem aktu," je dejal Petek.

Po Petkovih besedah se je poslanska skupina SDS z vložitvijo predloga novele zakona o policiji odzvala na namero vlade, da ukine tri policijske uprave, in sicer v Krškem, Slovenj Gradcu in Postojni. Ob tem je Petek opozoril, da je že v medresorskem usklajevanju predlog vladnega odloka o ustanovitvi, območju in sedežu policijskih uprav, ki ukinja omenjene tri policijske uprave in govori zgolj o osmih.

Petek je spomnil na zadnjo sejo parlamentarnega odbora za notranjo politiko o tej temi. Po njegovih besedah je bilo na seji mogoče slišati "nekaj zanimivih laži": "Vodstvo slovenske policije je trdilo, da se z ukinjanjem oziroma združevanjem policijskih uprav ne ukinjajo tudi policijske postaje, kar pa ni res. Če pogledamo predlog vladnega odloka, lahko ugotovimo, da se ukinjajo tudi nekatere policijske postaje."

Tak primer naj bi bila slovenjegraška prometna policijska postaja. Kot je poudaril Petek, vodstvo policije oziroma ministrstvo za notranje zadeve poslancev SDS ni prepričalo niti z enim argumentom v prid ukinitvi oziroma združevanju policijskih uprav. Po njegovih besedah bi sprejem predloga novele zakona o policiji onemogočil, da bi vsaka vlada na novo urejala to področje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.