Se bodo študenti selili?

Foto: Žurnal24 Iz stavbe v Rožni Dolini bi se v primeru zaprtja moralo izseliti okrog 300 štude
Inšpekcija je prepovedala uporabo dela stavbe v Rožni Dolini, kjer je sedež novogoriške univerze, saj še vedno nima ustreznega gradbenega dovolenja.
Oglej si celoten članek

Novogoriška gradbena inšpektorica je danes za Žurnal24 potrdila, da novogoriški občini, ki je lastnica objekta v Rožni Dolini, kjer je sedež novogoriške univerze, ni odobrila prošnje za – že tretji – štirimeseni odlog za pridobitev novega uporabnega dovoljenja za stavbo.

Zadnji rok je potekel 15. septembra, po tem roku pa je inšpektorica z odlobo občini prepovedala uporabo dela objekta (predavalnice, laboratoriji), za katerega bi morala spremeniti namembnost objekta, z obnovo zagotoviti ustrezno požarno varnost in pridobiti ustrezno uporabno dovoljenje.

Spomnimo, da ima stavba še vedno uporabno dovoljenje le za nekdanjo trgovsko-poslovno dejavnost, kar je inšpektorica ugotovila lani jeseni.

 

Grožnja denarne kazni

Kazen. Če bo novogoriška univerza oziroma Mestna obina Nova Gorica začela uporabljati objekt v delu, za katerega je izrečen inšpekcijski ukrep, bo gradbena inšpektorica uvedla izvršilni postopek, v katerem bo z denarnim kaznovanjem (od 125 tisoč do 200 tisoč evrov) zavezanca prisiljevala k izpolnitvi naloženih
obveznosti.

Prelaganje odgovornosti
"Zelo intenzivno delamo na tem, da bi uporabno dovoljenje pridobili čim prej,"  je za Žurnal24 danes odgovoril načelnik obinskega oddelka za družbene dejavnosti Vladimir Peruničič in dodal, da projektanti prav v teh dneh pripravljajo idejno zasnovo. "Ta bo omogočila, da zaprosimo za projektne pogoje, šele nato pa se bo lahko izdelala projektna dokumentacija," pravi.

To pa lahko traja še več mesecev. In zakaj so na obini začeli postopek šele zdaj? Peruničič je pojasnil, da zato, ker od univerze niso pravočasno pridobili vseh potrebnih podatkov za izdelavo idejne zasnove.

Predsednik novogoriške univerze Danilo Zavrtanik je ta očitek zavrnil in dejal, da "je njihova hiša vedno odprta, zaposleni pa prisotni. Tisti, ki je pripravljal projekt, je imel devet mesecev časa, da bi pri nas pridobil vse potrebne podatke. Sicer pa mislim, da bi bila trenutno najboljša rešitev, da bi občina to stavbo prenesla na nas in da bi to sami uredili."

Še pred časom se Zavrtanik za to možnost sicer ni ogreval prav zaradi neurejene dokumentacije.

Milijon evrov izgube
"Če se nam prepove izvajati dejavnost, ima univerza zelo resen problem. Preseliti mora 300 študentov in popolnoma ustaviti raziskovalno dejavnost. Če bi bila ta prekinjena za pol leta, bi univerza utrpela škodo v višini milijona evrov," je bil zaskrbljen Zavrtanik, a je zagotovil, da bodo za nemoten potek pedagoške dejavnosti poskrbeli na drugih lokacijah.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.