Še drugo vladno darilo upokojencem

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Regres bodo spet dobili vsi upokojenci, njegova višina pa bo odvisna od višine njihove pokojnine in se bo gibala med 90 in 400 evrov. Poleg regresa namerava vlada zvišati tudi najnižjo pokojnino. Ta bo za polno pokojninsko dobo znašala minimalno 500 evrov.
Oglej si celoten članek

Vlada je na včerajšnji seji določila predlog novele zakona o izvrševanju proračunov, s katerim bodo po besedah finančne ministrice Mateje Vraničar Erman zagotovili nekoliko višjo povprečnino za občine in letni dodatek za vse upokojence.

"Za slednjega namenjajo dodatnih 21 milijonov evrov," je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila ministrica. Sredstva bo po njenih besedah zagotovila sama pokojninska blagajna.

Število novih upokojencev v letošnjem letu in konec lanskega leta je namreč nižje od pričakovanega in bo tako lahko pokojninska blagajna znotraj pričakovanih prihodkov in odhodkov pokrila tudi ta dodaten odhodek.

Regres bodo dobili vsi upokojenci, njegova višina pa bo odvisna od višine njihove pokojnine; znesek se bo gibal od 400 evrov pri tistih, ki dobivajo do 430 evrov pokojnine, do 90 evrov, kolikor bo pripadlo upokojencem s pokojninami, višjimi od 760 evrov.

Zvišali bodo tudi najnižjo pokojnino

Pred nekaj dnevi smo poročali tudi, da namerava vlada zvišati tudi najnižjo pokojnino za polno pokojninsko dobo. 

Predlog je lani podala Zveza društev upokojencev, koalicija pa je vnesla nekaj dopolnil, s katerimi najnižja pokojnina 500 evrov ne bo zagotovljena le upokojencem s 40-imi leti pokojninske dobe brez dokupa, ampak vsem tistim z nekoliko krajšo pokojninsko dobo, ki so ob upokojitvi izpolnjevali pogoje za polno upokojitev. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 12:35 25. Maj 2017.

    eno pokojnino za vse,tudi borcem,toliko da se normalno preživi in raje plače povečati,da se v blagajno-proračun daje,pa mladim delo,da si …

  • 19:43 7. April 2017.

    Se strinjam

  • 19:43 7. April 2017.

    Razumem, da nekateri živijo zelo slabo oz. da komaj preživijo. Veliko je takih, ki so bili obrtniki in so vlagali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.