Slovenija
472 ogledov

Še drugo vladno darilo upokojencem

Pokojnina Profimedias
Regres bodo spet dobili vsi upokojenci, njegova višina pa bo odvisna od višine njihove pokojnine in se bo gibala med 90 in 400 evrov. Poleg regresa namerava vlada zvišati tudi najnižjo pokojnino. Ta bo za polno pokojninsko dobo znašala minimalno 500 evrov.

Vlada je na včerajšnji seji določila predlog novele zakona o izvrševanju proračunov, s katerim bodo po besedah finančne ministrice Mateje Vraničar Erman zagotovili nekoliko višjo povprečnino za občine in letni dodatek za vse upokojence.

"Za slednjega namenjajo dodatnih 21 milijonov evrov," je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila ministrica. Sredstva bo po njenih besedah zagotovila sama pokojninska blagajna.

Število novih upokojencev v letošnjem letu in konec lanskega leta je namreč nižje od pričakovanega in bo tako lahko pokojninska blagajna znotraj pričakovanih prihodkov in odhodkov pokrila tudi ta dodaten odhodek.

Regres bodo dobili vsi upokojenci, njegova višina pa bo odvisna od višine njihove pokojnine; znesek se bo gibal od 400 evrov pri tistih, ki dobivajo do 430 evrov pokojnine, do 90 evrov, kolikor bo pripadlo upokojencem s pokojninami, višjimi od 760 evrov.

Zvišali bodo tudi najnižjo pokojnino

Pred nekaj dnevi smo poročali tudi, da namerava vlada zvišati tudi najnižjo pokojnino za polno pokojninsko dobo. 

Predlog je lani podala Zveza društev upokojencev, koalicija pa je vnesla nekaj dopolnil, s katerimi najnižja pokojnina 500 evrov ne bo zagotovljena le upokojencem s 40-imi leti pokojninske dobe brez dokupa, ampak vsem tistim z nekoliko krajšo pokojninsko dobo, ki so ob upokojitvi izpolnjevali pogoje za polno upokojitev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • wolf.ata 12:35 25.maj 2017.

    eno pokojnino za vse,tudi borcem,toliko da se normalno preživi in raje plače povečati,da se v blagajno-proračun daje,pa mladim delo,da si družine ustvarijo,otroke,da Slovenci ne izumremo ali,da nas razni migrantje ne prevladajo,ker jih je že več kot listja in trave

  • miner1 19:43 07.april 2017.

    Se strinjam

  • miner1 19:43 07.april 2017.

    Razumem, da nekateri živijo zelo slabo oz. da komaj preživijo. Veliko je takih, ki so bili obrtniki in so vlagali minimum v pokojninski sklad živeli so pa na veliki nogi. Kdo jim je kriv? Nepravično se mi zdi, da pokojnine ...prikaži več in dodatek talajo kot se jim zdi. Vsi vemo kako se je vlagalo v pokojninski sklad kdor je več zaslužil je več vlagal zdaj pa naj bi ti bili prikrajšani pri dodatku in pokojnine se jim ne bodo zvišale. Čudi me kako se nekateri zalagajo za socialno državo ko jim to odgovarja.