Še en hud sodni poraz Slovenije

Foto: Profimedia sodišče kladivo obsodba sodnik Foto: EPA/JULIEN WARNAND Sodišče EU
Slovenija je z enostranskim zasegom dokumentov, ki so del arhivov ECB, kršila načelo nedotakljivosti arhivov unije, je odločilo Sodišče EU.
Oglej si celoten članek

Ker ni ustrezno sodelovala z ECB, da bi odpravila protipravne posledice te neizpolnitve obveznosti, pa je kršila tudi obveznost lojalnega sodelovanja z unijo, je danes v Luksemburgu odločilo Sodišče EU.

Sodišče EU, ki je odločalo v velikem senatu, je tako v sodbi v celoti ugodilo tožbi Evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov Evropske centralne banke (ECB) med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije julija 2016 v povezavi s sanacijo bank.

Gre za pomemben presedan glede privilegijev in imunitet EU. "Ta zadeva je sodišču omogočila, da pojasni pogoje, ki veljajo za varstvo arhivov unije v povezavi z enostranskim zasegom dokumentov iz teh arhivov, ki ga organi države članice izvedejo na mestih, ki niso stavbe in prostori unije, ter zlasti pogoje, na podlagi katerih je mogoče ugotoviti kršitev načela nedotakljivosti arhivov ECB," je sodišče zapisalo v sporočilu za javnost.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 18:53 17. December 2020.

    To in zavrnjena tožba glede Ljubljanske banke,vse to se je dogajalo v času predsednika vlade Cmerarja,vrhunskega pravnika. Prepričan sem,da po …

  • 14:02 17. December 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • 11:52 17. December 2020.

    Zapustil sem službo in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 USD na uro 0d d0ma. zaslužim …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.