Še en odpoklic zaradi zelo nevarne snovi

Foto: Profimedia
Na policah slovenskih trgovin še en potencialno nevaren izdelek.
Oglej si celoten članek

Proizvajalec Sdokuos je iz prodaje odpoklical Fruit Snack sušene soft fige v 200-gramskem pakiranju zaradi presežene vsebnosti ohratoksina A v živilu.

Izdelki lota L200107 in rokom uporabnosti 20. januar 2020 bodo odstranjeni z vseh prodajnih polic iz varnostnih razlogov. Vsem kupcem izdelka se proizvajalec za neljubi dogodek opravičuje, hkrati pa poziva, da kupljeni izdelek vrnejo v trgovino, kjer so ga kupili.

Foto: STA Fige, odpoklic

Odpoklic Pozor, v tem živilu našli eno najnevarnejših bakterij

Zakaj nevarno?

Ohratoksin A sodi v družino mikotoksinov, to so snovi naravnega izvora, ki jih kot sekundarne metabolite tvorijo plesni.

Večina plesni za človeka ni škodljiva, a dokazano je, da lahko nekatere pri ljudeh povzročajo alergične reakcije, bolezni in nekatere mikotoksikoze, obolenja, ki jih mikotoksini povzročajo živalim in ljudem.

Večje količine mikotoksinov lahko povzročijo akutne zastrupitve, ki utegnejo biti celo smrtne, dolgotrajnejše zauživanje manjših količin mikotoksinov pa je povezano s kroničnimi boleznimi, vključno z nastankom tumorjev.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:50 7. November 2019.

    V Sloveniji ni več varno jest.

  • 17:25 7. November 2019.

    a ne preverjajo 2 x tako kot v HOFERJU preden dajo na police-ali pa tudim v HOFERJU niso preverili in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.