Slovenija
6107 ogledov

Še en odpoklic zaradi zelo nevarne snovi

Nakupovalni voziček
Na policah slovenskih trgovin še en potencialno nevaren izdelek.

Proizvajalec Sdokuos je iz prodaje odpoklical Fruit Snack sušene soft fige v 200-gramskem pakiranju zaradi presežene vsebnosti ohratoksina A v živilu.

Izdelki lota L200107 in rokom uporabnosti 20. januar 2020 bodo odstranjeni z vseh prodajnih polic iz varnostnih razlogov. Vsem kupcem izdelka se proizvajalec za neljubi dogodek opravičuje, hkrati pa poziva, da kupljeni izdelek vrnejo v trgovino, kjer so ga kupili.

Fige, odpoklic | Avtor: STA STA

Nakupovanje Odpoklic Zdravje Pozor, v tem živilu našli eno najnevarnejših bakterij

Zakaj nevarno?

Ohratoksin A sodi v družino mikotoksinov, to so snovi naravnega izvora, ki jih kot sekundarne metabolite tvorijo plesni.

Večina plesni za človeka ni škodljiva, a dokazano je, da lahko nekatere pri ljudeh povzročajo alergične reakcije, bolezni in nekatere mikotoksikoze, obolenja, ki jih mikotoksini povzročajo živalim in ljudem.

Večje količine mikotoksinov lahko povzročijo akutne zastrupitve, ki utegnejo biti celo smrtne, dolgotrajnejše zauživanje manjših količin mikotoksinov pa je povezano s kroničnimi boleznimi, vključno z nastankom tumorjev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 18:50 07.november 2019.

    V Sloveniji ni več varno jest.

  • Alojz Kokot 17:25 07.november 2019.

    a ne preverjajo 2 x tako kot v HOFERJU preden dajo na police-ali pa tudim v HOFERJU niso preverili in sedaj umikajo iz prodaje

Sorodne novice