Se je Rodetu res zareklo?

Foto: Žurnal24 Franc Rode (Foto: Anže Petkovšek)
Poslanec Zaresa Franco Juri podpira ustanovitev posebne skupine za preiskavo domnevnih zlorab v slovenski cerkvi. Vajgl: Rode naj pojasni svojo izjavo o pedofiliji kot avanturi.
Oglej si celoten članek

Izjava kardinala Franca Rodeta, da je pedofilija v Cerkvi "statistično zanemarljiv pojav" in da če si je kakšen duhovnik privoščil avanturo, tega ni mogoče posplošiti na celotno Cerkev, še vedno razburja.

"Izjava v ničemer ne doprinese k reševanju primerov spolnih zlorab, pač pa samo potrjuje predvidevanja, da so se v preteklosti primeri in dejanja posameznikov uspešno prikrivali. Kot v številnih ostalih državah, kjer se preiskovanja zlorab in ugotavljanja kaznivih dejanj loteva Cerkev skupaj s posvetno oblastjo z namenom večje transparentnosti, bi resen pristop k obravnavi primerov pričakovali tudi od slovenske Cerkve,"  v javnem pismu opozarja poslanec Zaresa Franco Juri.

Pobuda društva za zaščito ustave in žrtev Cerkve, da se ustanovi posebna preiskovalna komisija po vzoru Irske, ki bi raziskala ravnanje verskih dostojanstvenikov v Sloveniji, se Juriju zdi ustrezna.

Rodetu opoteka tudi evropski poslanec Ivo Vajgl: "Če se je gospodu kardinalu zareklo, potem je dolžan svojo izjavo pojasniti oziroma umakniti."

Njegova evropska stranka pa na temo pedofilije v Cerkvi zahteva razpravo v Evropskem parlamentu.

Papež praznuje
Največ, kar je do zdaj papež Benedikt XVI. storil za obsodbo pedofilskih škandalov v Cerkvi, je njegova izjava, naj se verniki pokorijo za grehe.

Papež Benedikt XVI., ki danes praznuje 83. rojstni dan, bo ta konec tedna obiskal Malto. Pričakujejo ga protestniki, ki so mu na plakatih že narisali Hitlerjeve brčice.

V ponedeljek, ko bo ravno peta obletnica njegovega papeževanja, se bodo sestali kardinali, da bi spregovorili o pedofiliji. Med njimi bo tudi slovenski kardinal Franc Rode.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.