Slovenija
23 ogledov

Se je Rodetu res zareklo?

Franc Rode (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Poslanec Zaresa Franco Juri podpira ustanovitev posebne skupine za preiskavo domnevnih zlorab v slovenski cerkvi. Vajgl: Rode naj pojasni svojo izjavo o pedofiliji kot avanturi.

Izjava kardinala Franca Rodeta, da je pedofilija v Cerkvi "statistično zanemarljiv pojav" in da če si je kakšen duhovnik privoščil avanturo, tega ni mogoče posplošiti na celotno Cerkev, še vedno razburja.

"Izjava v ničemer ne doprinese k reševanju primerov spolnih zlorab, pač pa samo potrjuje predvidevanja, da so se v preteklosti primeri in dejanja posameznikov uspešno prikrivali. Kot v številnih ostalih državah, kjer se preiskovanja zlorab in ugotavljanja kaznivih dejanj loteva Cerkev skupaj s posvetno oblastjo z namenom večje transparentnosti, bi resen pristop k obravnavi primerov pričakovali tudi od slovenske Cerkve,"  v javnem pismu opozarja poslanec Zaresa Franco Juri.

Pobuda društva za zaščito ustave in žrtev Cerkve, da se ustanovi posebna preiskovalna komisija po vzoru Irske, ki bi raziskala ravnanje verskih dostojanstvenikov v Sloveniji, se Juriju zdi ustrezna.

Rodetu opoteka tudi evropski poslanec Ivo Vajgl: "Če se je gospodu kardinalu zareklo, potem je dolžan svojo izjavo pojasniti oziroma umakniti."

Njegova evropska stranka pa na temo pedofilije v Cerkvi zahteva razpravo v Evropskem parlamentu.

Papež praznuje
Največ, kar je do zdaj papež Benedikt XVI. storil za obsodbo pedofilskih škandalov v Cerkvi, je njegova izjava, naj se verniki pokorijo za grehe.

Papež Benedikt XVI., ki danes praznuje 83. rojstni dan, bo ta konec tedna obiskal Malto. Pričakujejo ga protestniki, ki so mu na plakatih že narisali Hitlerjeve brčice.

V ponedeljek, ko bo ravno peta obletnica njegovega papeževanja, se bodo sestali kardinali, da bi spregovorili o pedofiliji. Med njimi bo tudi slovenski kardinal Franc Rode.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.