Še nič o ustavnosti zahteve

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Ustavno sodišče: DZ naj "jasno in nedvoumno sporoči, ali obstaja zahteva za razpis referenduma.
Oglej si celoten članek

Ustavno sodišče je državnemu zboru (DZ) v zvezi z zahtevo za presojo ustavnosti referendumske zahteve o zakonu o Slovenskem državnem holdingu naložilo, da mora v osmih dneh sporočiti, ali obstaja referendumska zahteva z najmanj 30 lastnoročnimi podpisi.

DZ ima tako od vročitve tega sklepa osem dni časa, da ustavnemu sodišču "jasno in nedvoumno" sporoči, ali obstaja zahteva za razpis referenduma z najmanj 30 lastnoročnimi podpisi poslank in poslancev.

Koalicija je namreč v zahtevo za presojo ustavnosti posledic referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu naknadno na željo SDS vključila tudi dvom v izpolnjevanje postopkovnih pogojev za razpis referenduma.

Ustavno sodišče tako ugotavlja, da je iz zahteve za presojo ustavnosti razvidno, da vsebuje zgolj 29 lastnoročnih podpisov poslank in poslancev. Poleg tega pa naj nekateri podpisi ne bi bili lastnoročni. Glede na to po mnenju ustavnih sodnikov ni jasno, ali je vložena zahteva za razpis referenduma v skladu s predpisanimi postopki.

Istovetnost podpisa poslanke PS Melite Župevc je sicer danes potrdila policija. Ta je ugotovila, da podpis ni ponarejen, temveč izviren.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.