Slovenija
14 ogledov

Še nič o ustavnosti zahteve

Ustavno sodišče Anže Petkovšek
Ustavno sodišče: DZ naj "jasno in nedvoumno sporoči, ali obstaja zahteva za razpis referenduma.

Ustavno sodišče je državnemu zboru (DZ) v zvezi z zahtevo za presojo ustavnosti referendumske zahteve o zakonu o Slovenskem državnem holdingu naložilo, da mora v osmih dneh sporočiti, ali obstaja referendumska zahteva z najmanj 30 lastnoročnimi podpisi.

DZ ima tako od vročitve tega sklepa osem dni časa, da ustavnemu sodišču "jasno in nedvoumno" sporoči, ali obstaja zahteva za razpis referenduma z najmanj 30 lastnoročnimi podpisi poslank in poslancev.

Koalicija je namreč v zahtevo za presojo ustavnosti posledic referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu naknadno na željo SDS vključila tudi dvom v izpolnjevanje postopkovnih pogojev za razpis referenduma.

Ustavno sodišče tako ugotavlja, da je iz zahteve za presojo ustavnosti razvidno, da vsebuje zgolj 29 lastnoročnih podpisov poslank in poslancev. Poleg tega pa naj nekateri podpisi ne bi bili lastnoročni. Glede na to po mnenju ustavnih sodnikov ni jasno, ali je vložena zahteva za razpis referenduma v skladu s predpisanimi postopki.

Istovetnost podpisa poslanke PS Melite Župevc je sicer danes potrdila policija. Ta je ugotovila, da podpis ni ponarejen, temveč izviren.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.