Še slabše bo, kot so napovedali maja

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bruselj občutno poslabšal gospodarsko napoved za Slovenijo.
Oglej si celoten članek


Medtem ko Bruselj območju evra v prihodnjem letu napoveduje 1,1-odstotno, v letu 2015 pa 1,7-odstotno rast, bo Slovenija naslednje leto z enoodstotnim padcem BDP boljša le od Cipra, ki bo zaznal 3,9-odstotni padec BDP, v letu 2015 pa bo imela sploh najšibkejšo rast v celotni uniji.

Evropska komisija je za Slovenijo poslabšala tudi napoved za letos – medtem ko ji je maja napovedala dvoodstotni padec BDP, je danes to oceno znižala na 2,7-odstotka. Za prihodnje leto ji je maja napovedala le 0,1-odstotni padec BDP.

Tudi primanjkljaj bo višji

Za letos komisija Sloveniji napoveduje 5,8-odstotni primanjkljaj, za prihodnje leto 7,1-odstotnega, za leto 2015 pa 3,8-odstotnega. Maja ji je za letos napovedala 5,3-odstotnega, za prihodnje leto pa 4,9-odstotnega.

V skladu s pogoji v okviru postopka zaradi presežnega primanjkljaja bi morala Slovenija doseči naslednje vmesne nominalne cilje glede primanjkljaja: 4,9 odstotka BDP v letošnjem letu, 3,3 odstotka v prihodnjem in 2,5 odstotka v letu 2015.

Javni dolg presegel 60 odstotkov BDP

Javni dolg Slovenije strmo raste, a je še vedno precej pod povprečjem v območju evra in EU, čeprav je že presegel 60 odstotkov BDP, kar kot zgornjo mejo določajo evropska proračunska pravila, pakt o stabilnosti in rasti.

 

 

Za letos Bruselj Sloveniji napoveduje 63,2-odstotni dolg, za prihodnje leto 70,1-odstotnega, za leto 2015 pa 74,2-odstotnega.

Umar: Nujna sanacija bank

"Kot smo septembra izpostavili že na Umarju, tudi po mnenju Evropske komisije zaostreni finančni pogoji predstavljajo glavno tveganje za gospodarsko aktivnost v prihodnje. V teh razmerah izvedba konsolidacije javnih financ in sanacije bančnega sistema ostajata nujna pogoja za začetek okrevanja slovenskega gospodarstva," je v odzivu na napoved Bruslja ključna tveganja povzel direktor Umarja Boštjan Vasle.

Guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca občutno poslabšanje gospodarske napovedi Slovenije s strani Evropske komisije ni presenetilo. Kot je dejal, so namreč ocene Bruslja skladne z njihovimi ocenami. Slovenija bo imela prihodnje leto vendarle dobre pogoje za rast, vprašanje pa je, ali jih bo znala izkoristiti, meni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 23:54 5. November 2013.

    Slovenci; primite se za denarnice!Sicer pa, želeli ste, da prejšnja vlada odide.?Zakaj že?

  • 19:39 5. November 2013.

    Bravo FURER, bravo plešasti JJ (rojeni albanec), bravo lopovska SSDSS, bravo lopovska cerkev....

  • 19:35 5. November 2013.

    Dajmo Avstriji napovedati vojno in se takoj zatem predati in postati vojni plen Avstriji. Samo tako se še lahko rešimo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.