Slovenija
25 ogledov

Še slabše bo, kot so napovedali maja

Graf Shutterstock
Bruselj občutno poslabšal gospodarsko napoved za Slovenijo.


Medtem ko Bruselj območju evra v prihodnjem letu napoveduje 1,1-odstotno, v letu 2015 pa 1,7-odstotno rast, bo Slovenija naslednje leto z enoodstotnim padcem BDP boljša le od Cipra, ki bo zaznal 3,9-odstotni padec BDP, v letu 2015 pa bo imela sploh najšibkejšo rast v celotni uniji.

Evropska komisija je za Slovenijo poslabšala tudi napoved za letos – medtem ko ji je maja napovedala dvoodstotni padec BDP, je danes to oceno znižala na 2,7-odstotka. Za prihodnje leto ji je maja napovedala le 0,1-odstotni padec BDP.

Tudi primanjkljaj bo višji

Za letos komisija Sloveniji napoveduje 5,8-odstotni primanjkljaj, za prihodnje leto 7,1-odstotnega, za leto 2015 pa 3,8-odstotnega. Maja ji je za letos napovedala 5,3-odstotnega, za prihodnje leto pa 4,9-odstotnega.

V skladu s pogoji v okviru postopka zaradi presežnega primanjkljaja bi morala Slovenija doseči naslednje vmesne nominalne cilje glede primanjkljaja: 4,9 odstotka BDP v letošnjem letu, 3,3 odstotka v prihodnjem in 2,5 odstotka v letu 2015.

Javni dolg presegel 60 odstotkov BDP

Javni dolg Slovenije strmo raste, a je še vedno precej pod povprečjem v območju evra in EU, čeprav je že presegel 60 odstotkov BDP, kar kot zgornjo mejo določajo evropska proračunska pravila, pakt o stabilnosti in rasti.

 

 

Za letos Bruselj Sloveniji napoveduje 63,2-odstotni dolg, za prihodnje leto 70,1-odstotnega, za leto 2015 pa 74,2-odstotnega.

Umar: Nujna sanacija bank

"Kot smo septembra izpostavili že na Umarju, tudi po mnenju Evropske komisije zaostreni finančni pogoji predstavljajo glavno tveganje za gospodarsko aktivnost v prihodnje. V teh razmerah izvedba konsolidacije javnih financ in sanacije bančnega sistema ostajata nujna pogoja za začetek okrevanja slovenskega gospodarstva," je v odzivu na napoved Bruslja ključna tveganja povzel direktor Umarja Boštjan Vasle.

Guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca občutno poslabšanje gospodarske napovedi Slovenije s strani Evropske komisije ni presenetilo. Kot je dejal, so namreč ocene Bruslja skladne z njihovimi ocenami. Slovenija bo imela prihodnje leto vendarle dobre pogoje za rast, vprašanje pa je, ali jih bo znala izkoristiti, meni.

Komentarjev 13
  • Scott 23:54 05.november 2013.

    Slovenci; primite se za denarnice!Sicer pa, želeli ste, da prejšnja vlada odide.?Zakaj že?

  • dragec 19:39 05.november 2013.

    Bravo FURER, bravo plešasti JJ (rojeni albanec), bravo lopovska SSDSS, bravo lopovska cerkev....

  • McBobo 19:35 05.november 2013.

    Dajmo Avstriji napovedati vojno in se takoj zatem predati in postati vojni plen Avstriji. Samo tako se še lahko rešimo.