“Sekiranje na zalogo škodi”

Foto: Suzana Kos
Foto: Suzana Kos
Nasvet. Strah pred stvarmi, ki se utegnejo zgoditi, kaže na neodgovornost.
Oglej si celoten članek

Kriza. “Za svojo prihodnost je treba delati v tem trenutku. Zrelo in odgovorno je, da razmišljamo, kako se želimo počutiti v prihodnje, in se skladno s tem že zdaj tudi vedemo in ravnamo,” pravi Aleksander Zadel, specialist klinične psihologije. Dodaja, da se morajo ljudje zavedati, da ni dobro živeti nekakovostno že danes: “Ni treba, da se ljudje bojijo stvari, ki se nemara utegnejo zgoditi, so nervozni in depresivni, ker bodo mogoče izgubili službo, ker bo morda potrebna evropska pomoč ... To sekiranje na zalogo je v bistvu nekakšno pomagalo, da stopimo korak nazaj, stran od svoje odgovornosti. Odgovoren človek se ne sekira na zalogo, ampak vzame stvari v svoje roke.”

Manj porabljamo, bolj srečni

Podatki urada za makroekonomske analize kažejo, da je lani, zlasti v jeseni (v tretjem četrtletju), poraba slovenskih gospodinjstev strmoglavila, po drugi strani pa jesenska raziskava Politbarmeter kaže, da se je v tem času povečal odstotek tistih, ki se počutijo zelo srečne. Teh je bilo 22 odstotkov, za pet odstotnih točk več kot leto pred tem. Za primerjavo – leta 1992 je bilo zelo srečnih le 8,7 odstotka ljudi.

Občutek sreče sicer ni nujno povezan z zadovoljstvom z materialnim življenjem. Ob omenjenem povečanju deleža tistih, ki so zelo srečni, se je namreč hkrati povečal delež tistih, ki s svojim materialnim življenjem niso zadovoljni.

V povprečju je sicer z materialnim statusom zadovoljna dobra polovica ljudi (55 odstotkov); na zadovoljstvo posameznikov pa vpliva tudi to, kdo je na oblasti. Janševa vlada je občutek zadovoljstva z materialnim dala desno opredeljenim (teh je bilo sedem odstotnih točk več od povprečja), preferenti stranke SDS pa so kar v 73 odstotkih zadovoljni z materialnim življenjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.