Sestanek med šolniki in vlado glede plač. Kakšen je izkupiček?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vladna pogajalska skupina je po večurnem skupnem sestanku, sklicanem na njeno pobudo, Svizu in visokošolskemu sindikatu predstavila predlog za odpravo plačnega nesorazmerja med šolstvom in zdravstvom.
Oglej si celoten članek

Vlada je napovedala, da bo svoj predlog sindikatoma pisno dostavila v ponedeljek do 12. ure.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je po sestanku povedal, da danes sicer dogovora ni bilo in da je Sviz večkrat ponovil, da želi plačna nesorazmerja odpraviti v okviru stavkovnega sporazuma o splošni stavki v vzgoji in izobraževanju.

"Vlada je danes ponovno priznala te zaostanke, je pa napovedala, da bo v ponedeljek do 12. ure posredovala pisni pogajalski predlog, ki ga je sicer ustno predstavila, vendar smo želeli to, preden se opredelimo do njega, imeti črno na belem oz. napisano," je po sestanku dejal Štrukelj.

Ko dobijo vladni predlog, bodo v torek s tem seznanili glavni stavkovni odbor. Ta bo nato opredelil prihodnje ravnanje Sviza, kar se tiče stavke in stavkovnega sporazuma, je še dodal.

"Predstavljeno je možno razumeti na več načinov"

Predsednik Visokošolskega sindikat Slovenije Gorazd Kovačič ocenjuje, da je sestanek v prvem delu potekal kot neka "dolga in rahlo zablodela polemika o plačni reformi", po odmoru pa je vlada ponudila konkreten predlog, v kakšni meri in kdaj naj bi se odpravila plačna nesorazmerja med šolstvom in zdravstvom.

"Nenavadno pri tem predlogu je to, da za tisto, kar vlada razume kot novo orientacijsko delovno mesto v šolstvu, ponuja en plačni razred več dodatka kot pa za tisto, kar pojmuje kot novo orientacijsko mesto v visokem šolstvu. To utemeljuje z nekim starim aneksom h kolektivni pogodbi iz leta 2002," je poudaril.

O tem se bodo morali po njegovih besedah še temeljito pogovoriti z vladno stranjo, najprej pa naj bi v ponedeljek dobili pisno ponudbo predloga. Namreč to, kar je bilo danes rečeno ustno, je mogoče po Kovačičevih navedbah razumeti na različne načine, tudi v luči tega, kako to vladna pogajalska skupina povezuje ali pogojuje z reformo plačnega sistema.

"Nekaj, kar je otipljiv in pozitiven dosežek današnjega dne, je pa to, da je vlada končno pristala na to, da se že pred reformo odpravi plačna krivica v višini dveh plačnih razredov, ki so že od leta 2009 deležni visokošolski delavci brez doktorata," je dejal.

Pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev visokošolskega sindikata se nadaljujejo 1. marca. "Do takrat je dovolj časa, da stvari premislimo in se odločimo, kako reagirati na pisno ponudbo vladne strani," je še po sestanku za STA dodal Kovačič.

Slovenija Vlada z gasilci na nož, za višje plače se lahko obrišejo pod nosom

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 07:12 18. Februar 2023.

    Za vse je denar, samo za gasilce ne, zanimivo oziroma žalostno.

  • 22:51 17. Februar 2023.

    kot prvo :upam daje izplen brca v rit branimirju. in kot drugo dokler bo nas sistem in z njimi učitelji …

  • 21:56 17. Februar 2023.

    Naj se šolniki lepo umirijo. Prvo naj dajo kaj pametnega od sebe in se nehajo izživljati nad mularijo zaradi lastnih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.