Slovenija
12572 ogledov

Vlada z gasilci na nož, za višje plače se lahko obrišejo pod nosom

protestni shod poklicnih gasilcev
1/9
Saša Despot protestni shod poklicnih gasilcev
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je morala na nevarnosti umakniti s protesta gasilcev, proti njej so namreč začeli leteti različni predmeti. Na protestu je bilo mogoče slišati tudi grožnje v slog: Vemo, kje živite, pridemo tudi na dom. "Mislili smo, da smo s tem zaključili," je bil razočaran obrambni minister Marjan Šarec.

"Za protest gasilcev težko najdem razumevanje. Kar smo danes slišali, torej zahtevo po spoštovanju, je nekaj, kar se gradi v skupnem dialog. Kdor želi spoštovanje, ga mora tudi dati. Danes ni bilo tako," je današnji protest ocenila ministrica za javno upravo Ajanović Hovnik.

Zahteve poklicnih gasilcev so jo presenetile, pravi: "Pogajanj se udeležujem od nastopa svoje funkcije, ves čas so se jih udeleževali tudi gasilci. Z njimi smo oktobra lani podpisali dogovor za plače v javnem sektorju za leti 2022 in 2023. Tam smo vsem zvišali plače in se dogovorili, kakšni bodo skupni koraki naprej."

protestni shod poklicnih gasilcev | Avtor: Saša Despot protestni shod poklicnih gasilcev Saša Despot

Pričakovanje, da je treba nasloviti tiste gasilce pod minimalno plače, so danes izrazili večkrat, je povedala ministrica in dodala: "Dejstvo pa je, osrednji del plačne reforme, ki jo pripravljamo, predstavlja prav minimalna plača. In to gasilci vedo."

"Gasilci zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, a ko pogledamo plače vzgojiteljic, pomočnic vzgojiteljic, policistov ali vojakov ter jih primerjamo z gasilci, ugotovimo, da te plače niso med najnižjimi. Še več, povprečna plača poklicnega gasilca v sedmi tarifni skupini znaša 3.000 tisoč evrov, v peti tarifni skupini pa ni minimalna, pač pa 2.100 evrov," svoje stališče utemeljuje ministrica za javno upravo.

Sanja Ajanović Hovnik | Avtor: STA/Flickr/VladaRS STA/Flickr/VladaRS

Gasilci se morajo najprej izreči, kaj želijo, je še enkrat poudarila Ajanović Hovnik: "Prva zahteva je bila, da je treba nasloviti delovna mesta pod minimalno plačo. Tega smo se lotili, nato pa dobili zahtevo, da je treba vsem gasilcem dvigniti plačne razrede za osem, kar pomeni za 32 odstotkov, ker so se v določenih delih javnega sektorja plače zvišale. Plače poklicnih gasilcev so med višjimi glede na primerljive skupine. Te zahteve niso realne. Dejstva, ki smo jim jih jasno in transparentno predstavili, se izkrivljajo, vsi koraki, ki smo jih naredili do današnjega dne, so bili dogovorjeni. Morda pa so gasilci eni tistih, ki se plačne reforme v javnem sektorju ne želijo."

Če bomo želeli pripeljati reformo do cilja in pravično nasloviti vse skupine v javnem sektorju, dodaja, se bomo morali pogovarjati na podlagi podatkov in ne na ulici.

protestni shod poklicnih gasilcev | Avtor: Saša Despot protestni shod poklicnih gasilcev Saša Despot

Kar smo danes videli, je bila slaba folklora, kar ne vodi k iskanju rešitev, je še poudarila.

Marjan Šarec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Protest je legitimna oblika delovanja, a me današnje dogajanje kot prostovoljnega gasilca žalosti, je dodal obrambni minister Šarec: "Za novo leto vedno govorimo državljanom in državljankam, naj se vzdržijo uporabe petard in pirotehnike. Danes smo videli ravno nasprotno, močno uporabo pirotehnike, presunilo me je, kako je morala kolegica ministrica zapustiti prizorišče, ker so proti njej začeli leteti predmeti. Poleg je tudi šola in uporaba pirotehnike na tak način zagotovo ni primerna. Gasilci so prvi, ki se morajo zavedati, kaj to pomeni. Eden od sogovornikov je zaključil v slogu, vemo, kje živite, pridemo tudi na dom. Mislili smo, da smo s tem zaključili. Take grožnje oziroma izjave ne prispevajo h kulturi dialoga."

Protesta sem se udeležila v nasprotju s priporočili policije, sploh glede na to, da so gasilci uporabili pirotehniko. "Želela sem pokazati, da dialog vedno resno jemljem. Umaknila sem se, ker so do mene prišli policisti. Ocenili so, da ni več varno. Dvakrat je močno počilo, proti meni so začele leteti predmeti in so mi svetovali, naj odidem."

Komentarjev 120
  • rogg 08:55 17.februar 2023.

    Gasilci!! Na protestih se pa niste ravno lepo obnašali!!

  • Luksi 08:35 17.februar 2023.

    Zdaj, ko se je svobodnjakom zgodil protest pa jokajo. Svoje plače so povišali do skrajnosti, za gasilce pa nimajo. Pri tem se seveda ne sme pozabiti na medicinske sestre, reševalce..., ki ravno tako opravljajo zelo težavna dela. Ampak pri nas ...prikaži več se dobro plača samo lenarjenje v pisarni javne uprave...

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 08:01 17.februar 2023.

    to ni bil protest, to je bilo pijansko norenje, ciljano na povzročanje težav oblastem. niso izrekli nobene zahteve, niso se prišli pogajat, ampak noret. in delali so vse, česar odgovoren človek in GASILEC ne počne. Vsak delodajelc teh ljudi bi ...prikaži več se moral resno vprašati, če so sploh primerni za gasilsko službo in potegniti resne konsekvence, da se kaj takega ne zgodi več.