Slovenija
5114 ogledov

Gasilcem je prekipelo. "Plača gasilca začetnika je sramotna"

protestni shod poklicnih gasilcev
1/14
Saša Despot protestni shod poklicnih gasilcev
V Ljubljani poteka protestni shod poklicnih gasilcev.

Poklicni gasilci so danes pred poslopjem vlade pripravili protestni shod. Najprej so se zbrali na Trgu republike, potem pa so se odpravili pred vlado na Gregorčičevo ulico. Pohod je bil precej bučen.

Zbrane pred vladnim poslopjem je uvodoma nagovoril generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc. "Jezni smo na politične veljake, ki se že več kot leto in pol delajo norca iz nas. Zato smo se danes zbrali, ker imamo dovolj takega odnosa do nas. Zbrali smo se pred vlado, kjer so tisti, ki odločajo o naših usodah, odločajo o usodah javnih uslužbencev in gasilcev, da jim povemo, kar jim jim gre, v kakšnem položaju smo in da v takšnem položaju ne želimo več biti," je dejal.

protestni shod poklicnih gasilcev | Avtor: Saša Despot protestni shod poklicnih gasilcev Saša Despot

Po njegovih besedah so se danes v Ljubljani zbrali gasilci z vseh gasilskih enot, razen tistih, ki so danes v službi in varujejo naša življenja, domove in premoženja.

Bivši predsednik sindikata, zdaj upokojeni poklicni gasilec Aleksander Ogrizek, je razočaran nad delom vlade. Kot je dejal, jo gasilci zanimajo samo takrat, ko jih potrebuje. "Da ima gasilec, ki pride k nam, minimalno plačo, je sramota," je dejal v nagovoru in opozoril, da si mladi gasilec ob takih pogojih ne more začeti ustvarjati življenja. Vlado je pozval, naj predstavnike sindikatov takoj sprejme na pogajanja.

protestni shod poklicnih gasilcev | Avtor: Saša Despot protestni shod poklicnih gasilcev Saša Despot

Gasilci so svoje nezadovoljstvo izrazili s številnimi transparenti, na katerih je denimo pisalo Pogoreli bolj kot kras in Glavo v ogenj tiščimo, od vlade pa le v brco v rit dobimo. Na shodu jih je spremljala tudi maketa gasilskega avtomobila s fotografijami premierja Roberta Goloba, ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, obrambnega ministra Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Rudija Medveda.

protestni shod poklicnih gasilcev | Avtor: Saša Despot protestni shod poklicnih gasilcev Saša Despot

Z zbranim gasilci se je prišla pogovorit predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič. Poleg nje sta se z gasilci srečala tudi minister za obrambo Marjan Šarec in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

protestni shod poklicnih gasilcev | Avtor: Saša Despot protestni shod poklicnih gasilcev Saša Despot

V sindikatu poklicnega gasilstva pričakujejo, da se gasilce uvrsti v primerne plačne razrede, da se odpravijo plačna nesorazmerja in se jih enako obravnava kot nekatere druge skupine. Po dvigu plač nekaterim drugim skupinam v javnem sektorju so na vlado naslovil zahtevo, da se poklicnim gasilcem plače dvignejo za osem plačnih razredov.

V Sloveniji je poklicnih gasilcev dobrih 1000, v 14 javnih poklicnih gasilskih enotah dobrih 800.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 62
  • SamoResnica 16:18 16.februar 2023.

    Predlagam, da poklicni gasilci predložijo plačilne liste. Ne samo tisti z najnižjo plačo - VSI. Naj se izbriše podatke kjer bo videno za koga gre in naj se jih objavi.

  • Naklonsky 15:51 16.februar 2023.

    Čas bi bil, da končno pogasijo parlament z gnojnico!

  • nostradamus 13:37 16.februar 2023.

    nalijmo si cistega vina kdo si bolj kot gasilci zasluzi posteno placo resujejo zivljenja,premozenja stalno so oni prvi in edini tisti ki pridejo in resujejo najsi bodo poplave pozari potresi vetrolomi razne bombe zaklenjeni avtomobili in se in se vedno ...prikaži več so politikov polna usta obljub o poztrvovalnosti hrabrosti ko se slikajo z gasilci a to ne placuje poloznic ce je denar za vse bi v prvi vrsti moral biti tudi za gasilce vse ostalo pogajanja in obljube so mlatenje prazne slame gasilce podpiramo