Slovenija
365 ogledov

Gasilci imajo dovolj, zdaj gredo na ulice

gasilci gasijo požar Profimedia
Poklicni gasilci bodo na protestnem shodu izrazili svoje nezadovoljstvo.

Poklicni gasilci bodo danes pred poslopjem vlade pripravili protestni shod. Zahtevajo odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje svojega dela. Po napovedi sindikata se bodo najprej zbrali na Trgu republike nasproti parlamenta, sam protest z nagovori v Gregorčičevi ulici pa se bo začel ob 11. uri.

V sindikatu poklicnega gasilstva pričakujejo, da se gasilce uvrsti v primerne plačne razrede, da se odpravijo plačna nesorazmerja in se jih enako obravnava kot nekatere druge skupine.

Po dvigu plač nekaterim drugim skupinam v javnem sektorju so na vlado naslovil zahtevo, da se poklicnim gasilcem plače dvignejo za osem plačnih razredov. A na vladni strani doslej za to ni bilo pripravljenosti, še dodatno pa so njihovo nezadovoljstvo okrepila vladna izhodišča za reformo v javnem sektorju.

Kot je prejšnji teden pojasnil generalni sekretar sindikata David Švarc, je zanje še posebej sporen vladni predlog v delu, ko gre za odpravo plačnih nesorazmerij. Ta je namreč predvidena v obdobju od 1. januarja 2024 do 30. junija 2026, kar pomeni, da bi morali gasilci v tem obdobju čakati na odpravo plačnih nesorazmerij, ob tem da bi bila po vladnem predlogu vsa napredovanja zamrznjena.

V Sloveniji je poklicnih gasilcev dobrih 1000, v 14 javnih poklicnih gasilskih enotah dobrih 800. Švarc je napovedal, da se bodo na protestnem shodu zbrali poklicni gasilci iz vseh poklicnih gasilskih enot, vsak od njih pa bo dobil priložnost, da izrazi svoje nezadovoljstvo in tako tudi na "osebni ravni" izrazi svoja pričakovanja in zahteve.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • SamoResnica 10:33 16.februar 2023.

    Zmeraj pa se objavlja prostovoljne gasilce in pa simpatizira z gasilci. Poklicni gasilci NE objavijo svoje plačilne lite. Naj jih, ker bi bilo samo na ta način možno pridet do dejanske predstave, kaj in koliko prejemajo. Plača prostovoljnih gasilcev je ...prikaži več sestavljena iz OSNOVE + DODATKI (NI samo osnova tisto, kar kot plačo prejmejo). Zahtevana izobrazba je 5. stopnje, kar še naredijo je 6 mesečno izobraževanje za poklicnega gasilca. Njihova plača je preko 1.000 eur.

  • Plavi-mil 08:29 16.februar 2023.

    In bajsa iz 8. marca je že pristavili svoj pisker, ne lonček, dragi gasilci, ne nasedajti ji.

  • radovednica 08:19 16.februar 2023.

    Ja saj tam je njihovo mesto in ne preležavat v garažah in kanclijah (poklicni). Prostovoljni so pa itak "kar tako".