Sestre namesto zdravnikov

Foto: Žurnal24 Tistemu, ki se bo rodil jutri, lahko napovemo šest ur daljše življenje kot tiste
Zdravstvo. Vlada danes o financiranju dodatnih potreb v zdravstvu.
Oglej si celoten članek

Zdravstvo. Vlada bo danes sprejemala aneks dve k splošnemu dogovoru o financiranju v zdravstvu za leto 2010. Ta predvideva dodatna sredstva za financiranje zdravljenja pri družinskih zdravnikih in drugih zdravnikov v dispanzerjih, financiranje dodatnih prvih obiskov pri specialistu ter skrajševanje čakalne dobe za MR-preiskavo za otroke, ki potrebujejo anestezijo.

Če bo vlada aneks dve sprejela, bo omogočeno zdravljenje nekaterih onkoloških bolnikov bližje domu, krajša bo čakalna doba za nekatere ortopedske in otorinolaringološke operacije ter operacije žolčnih kamnov, ožilja in kile. Večina ukrepov bo, če bodo sprejeti, začela veljati z novim letom.

1. Krajše čakanje na MR-preiskavo za otroke
Nedopustno. Čakalna doba na MR-preiskavo za otroke, ki potrebujejo anestezijo, je na UKC Ljubljana 20 mesecev. Denar za uvedbo nove storitve bo financiran iz programa dodatnih preiskav, ki jih UKC Ljubljana ne uspe izvesti. Čakalna doba naj bi se do aprila skrajšala na en mesec. “Izvajalce bom držal za besedo,” pravi Marušič.

2. Hiša hospica bi lahko začela delati
Paliativa. Za izvajanje zdravstvene dejavnosti v Hiši hospica, ki opremljena sameva že od pomladi, bo namenjenih pol milijona evrov na leto. Sredstva bo Hospic dobival prek sežanske bolnišnice.

3. Zdravljenje raka tudi v Celju in Novi Gorici
Manj voženj. Izveden bo prenos 846 bolnikov iz Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana v UKC Maribor ter bolnišnici Nova Gorica in Celje. Stroške zdravljenja bo kril OI. S tem se bo po besedah Marušiča povečala dostopnost do zdravljenja in hkrati decentralizacija obravnav, nad katero pa bo še naprej bdel OI.

4. Referenčne ambulante
Razbremenitev zdravnikov. Za uvajanje referenčnih ambulant bo z novim letom namenjenih 2,2 milijona evrov. Gre za ambulante v zdravstvenih domovih, kjer bodo diplomirane medicinske sestre namesto zdravnikov vodile bolnike s kroničnimi boleznimi (kot je sladkorna bolezen, visok krvni tlak ...), ki nimajo novih težav.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.