Severni sij: "Glavno je že mimo"

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"Možnost, da bomo videli kakšen severni sij, je zelo majhna, glavno je že mimo," nam je zaupal vodja astronomskega observatorija na Golovcu Herman Mikuž. Opazovanje bo oteženo tudi zaradi polne lune, boljša vidljivost tega čudeža narave bo izven mest in v višje ležečih predelih.
Oglej si celoten članek

"Možnost, da bomo videli kakšen severni sij, je zelo majhna, glavno je že mimo," nam je zaupal vodja astronomskega observatorija na Golovcu Herman Mikuž. "Tovrstni pojavi so vezani bolj na severna področja in predele blizu magnetnih polov, mi se nahajamo preveč južno. Vidimo jih bolj redko, ni pa nemogoče," pojasnjuje.

Sicer pa Mikuž pravi, da se zvečer vseeno lahko odpravite ven, morda pa boste le kaj videli. Zaradi polne lune bo opazovanje tega čudeža narave oteženo, dodaja. Boljša vidljivost bo izven mest, na podeželju in v višje ležečih predelih, kjer je svetlobna onesnaženost manjša. Najlepši razgled bodo imeli sicer v Skandinaviji.

Sončna nevihta: o težavah za zdaj ne poročajo

Sicer pa je Zemljo danes zajela močna sončna nevihta. Po napovedih znanstvenikov bi lahko povzročala izpade električne energije, satelitskega navigacijskega sistema in težave v letalskem prometu. O težavah za zdaj ne poročajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.