Slovenija
52 ogledov

Severni sij: "Glavno je že mimo"

Polarni sij Shutterstock
"Možnost, da bomo videli kakšen severni sij, je zelo majhna, glavno je že mimo," nam je zaupal vodja astronomskega observatorija na Golovcu Herman Mikuž. Opazovanje bo oteženo tudi zaradi polne lune, boljša vidljivost tega čudeža narave bo izven mest in v višje ležečih predelih.

"Možnost, da bomo videli kakšen severni sij, je zelo majhna, glavno je že mimo," nam je zaupal vodja astronomskega observatorija na Golovcu Herman Mikuž. "Tovrstni pojavi so vezani bolj na severna področja in predele blizu magnetnih polov, mi se nahajamo preveč južno. Vidimo jih bolj redko, ni pa nemogoče," pojasnjuje.

Sicer pa Mikuž pravi, da se zvečer vseeno lahko odpravite ven, morda pa boste le kaj videli. Zaradi polne lune bo opazovanje tega čudeža narave oteženo, dodaja. Boljša vidljivost bo izven mest, na podeželju in v višje ležečih predelih, kjer je svetlobna onesnaženost manjša. Najlepši razgled bodo imeli sicer v Skandinaviji.

Sončna nevihta: o težavah za zdaj ne poročajo

Sicer pa je Zemljo danes zajela močna sončna nevihta. Po napovedih znanstvenikov bi lahko povzročala izpade električne energije, satelitskega navigacijskega sistema in težave v letalskem prometu. O težavah za zdaj ne poročajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.