"Silijo jih v prekrške"

Foto: Mojca Marot
Foto: Mojca Marot
Poostren nadzor. Ker je nesreč s tovornjaki vse več, policisti vsak dan preverjajo voznike.
Oglej si celoten članek

“Od desetih ustavljenih voznikov tovornih vozil po navadi le eden vozi po predpisih. Delodajalci voznike dobesedno silijo v prekrške, čeprav kazni niso majhne, a v primerjavi z zaslužkom zanemarljive. Ne zavedajo pa se, da s tem ne ogrožajo le sebe, temveč tudi druge,” pravi policist Fredi Miklavc, ki v posebni skupini na štajerski avtocesti nadzoruje voznike tovornjakov.

Letos že 192 nesreč
“V zadnjem času se je število prometnih nesreč in kršitev z udeležbo tovornjakov močno povečalo; lani jih je bilo 486, letos do 11. junija pa 192 – lani je v tovrstni nesreči umrl en človek,” pravi Milena Trbulin s Policijske uprave Celje. Zadnja huda prometna nesreča na štajerski avtocesti se je zgodila prejšnjo sredo, 8. junija, na odseku med Trojanami in Blagovico; v njej je življenje izgubil voznik tovornjaka, ki je trčil v odbojno betonsko ograjo.

Premeteni vozniki
Lani so začeli uporabljati tudi programsko opremo za nadzor nad digitalnimi tahografi, ki so v nekaterih vozilih obvezni, z njih pa se da razbrati vse dejavnosti voznikov. “A zgodi se, da se teh podatkov zaradi zlorabe s tahografa ne da razbrati,” iz izkušenj razlaga Matej Černec, pomočnik komandirja postaje Prometne policije Celje.

Najtežje z Romuni
Kot dodaja, največ kršitev zaznajo med romunskimi in bolgarskimi vozniki tovornjakov, s katerimi se je tudi najtežje sporazumeti. “Ti po navadi ne znajo ne angleško ne nemško, zato si pomagamo s prevajalci. Zgodilo se je že, da smo na prevajalko iz Murske Sobote čakali tri ure,” eno od težav opiše policist Ljubo Poglajen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.