Slovenija
59 ogledov

"Silijo jih v prekrške"

Pregled tovornjaka Mojca Marot
Poostren nadzor. Ker je nesreč s tovornjaki vse več, policisti vsak dan preverjajo voznike.

“Od desetih ustavljenih voznikov tovornih vozil po navadi le eden vozi po predpisih. Delodajalci voznike dobesedno silijo v prekrške, čeprav kazni niso majhne, a v primerjavi z zaslužkom zanemarljive. Ne zavedajo pa se, da s tem ne ogrožajo le sebe, temveč tudi druge,” pravi policist Fredi Miklavc, ki v posebni skupini na štajerski avtocesti nadzoruje voznike tovornjakov.

Letos že 192 nesreč
“V zadnjem času se je število prometnih nesreč in kršitev z udeležbo tovornjakov močno povečalo; lani jih je bilo 486, letos do 11. junija pa 192 – lani je v tovrstni nesreči umrl en človek,” pravi Milena Trbulin s Policijske uprave Celje. Zadnja huda prometna nesreča na štajerski avtocesti se je zgodila prejšnjo sredo, 8. junija, na odseku med Trojanami in Blagovico; v njej je življenje izgubil voznik tovornjaka, ki je trčil v odbojno betonsko ograjo.

Premeteni vozniki
Lani so začeli uporabljati tudi programsko opremo za nadzor nad digitalnimi tahografi, ki so v nekaterih vozilih obvezni, z njih pa se da razbrati vse dejavnosti voznikov. “A zgodi se, da se teh podatkov zaradi zlorabe s tahografa ne da razbrati,” iz izkušenj razlaga Matej Černec, pomočnik komandirja postaje Prometne policije Celje.

Najtežje z Romuni
Kot dodaja, največ kršitev zaznajo med romunskimi in bolgarskimi vozniki tovornjakov, s katerimi se je tudi najtežje sporazumeti. “Ti po navadi ne znajo ne angleško ne nemško, zato si pomagamo s prevajalci. Zgodilo se je že, da smo na prevajalko iz Murske Sobote čakali tri ure,” eno od težav opiše policist Ljubo Poglajen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.