Sindikat ministru: "To ne drži"

Foto: Katja Kodba/VladaRS/Flickr Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.
Foto: Katja Kodba/VladaRS/Flickr Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.
Minister za zdravje je prepričan, da bodo do 1. aprila uspeli doseči dogovor o stebru zdravstva in socialnega varstva. Sindikat zaposlenih v zdravstveni negi z ministrovim odgovorom ni zadovoljen.
Oglej si celoten članek

Pogajanja med vlado in sindikati iz zdravstva tečejo. Vlada je predstavila izhodišča za plačna razmerja, zdaj pa pričakujejo, da se bodo sindikati na tarifni del odzvali. Predstavljeno jim je bilo, kako so plačna razmerja urejena po Evropi in kako bi lahko zadevo uredili v Sloveniji. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pričakuje, da bodo sindikati povedali, kje se vidijo v vladnem predlogu glede na sistem v zahodnem delu Evrope. 

Minister je poudaril, da je treba priti do srednjega konsenza, kjer bodo vsi zadovoljni. Optimističen je, da bodo do 1. aprila uspeli doseči dogovor, ki bi odpravil plačna nesorazmerja. 

Foto: Saša Despot Slovenija 16.12.2013 medicinsko osebje, medicinska sestra, pacient, bolniska pos Vlada se po njegovem mnenju zaveda nesorazmerij in jih bo odpravila. Uravnotežili bodo vse plačne skupine, tudi plačno skupino J in vodstvene kadre. Problematiko urejajo kot celoto, saj ne želijo nikogar posebej izpostavljati. Želijo pa se izogniti situaciji, ko bi morali zaradi pomanjkanja kadrov zapirati bolnišnice. 

Za danes napovedan protest medicinskih sester je po njegovih besedah legitimna odločitev vsake sindikalne strani in je treba to spoštovati, je poudaril. Dejal je, da bodo zahteve medicinskih sester urejene v stebru, kar naj bi bilo dgovorjeno. 

Sindikat: Ministrove besede "ne držijo"

Popoldanski protestni shod je napovedan zaradi nespoštovanja dogovora iz leta 2021. Slavica Mencinger, Sindikat zaposlenih v zdravstveni negi, je zanikala, da bodo pred uveljavitvijo novega stebra odpravljena vsa nesorazmerja. "To ne drži. Mi v letošnjem letu nismo in ne bomo dobili nič. V pogajanjih leta 2022 smo izpadli v celoti," je poudarila.

Po njenih besedah so srednje medicinske sestre ostale v 24. plačnem razredu do implementacije sprememb, kar je dva plačna razreda pod minimalno plačo. V letu 2021 se je le na posameznih deloviščih (npr. intenzivne enote, anesteziologija itn.) plača dvignila za pet do šest plačnih razredov, pri skoraj eni tretjini zaposlenih pa samo za en ali dva plačna razreda. 

"Danes nam je minister dal jasno vedeti, da ne bomo nič dosegli," je dejala in napovedala nadaljevanje sindikalnih aktivnosti. "Zagotovo ne bomo ostali pri temu." 

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 17:11 22. Februar 2023.

    "V pogajanjih leta 2022 smo izpadli v celoti" Obrni se na Janšo, zakaj niste pod njim vsi današnji protestniki vseh …

  • 15:56 22. Februar 2023.

    Dokler bo ta vlada ni kaj pričakovati ,razen nižanja.

  • 15:43 22. Februar 2023.

    1 april

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.