Slovenija
6404 ogledov

"Protest medicinskih sester je neupravičen in nepotreben!"

Medicinske sestre v URI – Soča URI – Soča Medicinske sestre v URI – Soča
Po protestnem shodu poklicnih gasilcev prejšnji teden, se bodo na ulice danes podale medicinske sestre in drugi zaposleni v zdravstveni negi.

V zdravstveni negi so nezadovoljni, ker se vlada decembra s sindikati zdravstva in socialnega varstva ni hotela pogajati o zvišanju plač v plačni skupini E3.
Plače za ta delovna mesta so se zvišale že v dogovoru z vlado Janeza Janše novembra 2021. Večina zaposlenih je takrat prejela enega ali dva dodatna plačna razreda, zaposleni na najtežjih deloviščih, kot so urgence, pa pet razredov.

Dogovor o nadaljevanju pogajanj

Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Danijel Bešič Loredan, menijo, da je današnji protestni shod medicinskih sester in drugih zaposlenih v zdravstveni negi, nepotreben in neupravičen. Hkrati s protestnim shodom se bodo namreč nadaljevala pogajanja med vlado ter sindikati zdravstva in socialnega varstva o novem plačnem stebru.

"Decembra smo sprejeli dogovor o novih pogajanjih"

Na ministrstvu poudarjajo, da so se že decembra dogovorili, da bodo pogajanja nadaljevali in in uskladili nesorazmerja. "Kar medicinske sestre na shodu zahtevajo, bo urejeno, ne glede na shod. Tako je dogovorjeno," pravijo. 

Danes tudi konkretno o plačah

"V ospredju shoda so plače, tega se zelo zavedamo," pravi Nataša Vidnar, v. d. generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo, ki se tudi sama udeležuje plačnih pogajanj s sindikati. "Vsako sredo se dobivamo na pogajanjih. O vsebini, o predlogih smo dogovorjeni, da ne govorimo javno, sindikati so seznanjeni. Seznanjamo pa vse kolegice, da je glavni cilj ravno odprava plačnih nesorazmerij. Na ministrstvu oziroma direktoratu za zdravstvene zadeve se zavedamo, da je plačna nesorazmerja treba odpraviti in urediti položaj zdravstvene nege, kolegic na vseh nivojih, ne glede na izobrazbo. Ne bomo pozabili niti na tehnike zdravstvene nege," pravi Vidnar.

Na ministrstvu zagotavljajo tudi, da bodo pogajalcem danes predstavili tudi izhodišča za pogajanja oziroma tarifni del, torej uvrstitev v plačne razrede. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Naklonsky 11:53 22.februar 2023.

    Mali kuštravi diktator mr. Taubi s pomočjo Mesečnika je povzročil popolno zmedo na vseh področjih, najbolj pa pri rušenju sorazmerja plač v javnem sektorju. To je to, ko nesposobneži vodijo državo. Plešite!

  • mirror 10:59 22.februar 2023.

    Protest je ustavna pravica takrat, ko je na oblasti desnica. Ko pa je na oblasti levica, je protest neupravičen in nepotreben. Tako je mišljenje levičarjev. Spoštovani upokojenci, vsi se dobimo 1. marca v Ljubljani. Pravično pokojnino za vse, ne samo za peščico.

  • Kmodri 10:20 22.februar 2023.

    Sestre z ZD so vključno z zdravniki eni administratorji!