Slovenija
1273 ogledov

Zdravniki in Bešič Loredan spet za skupno mizo

Danijel Bešič Loredan Katja Kodba/VladaRS/Flickr Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.
Vlada ter sindikati zdravstva in socialnega varstva bodo dopoldne začeli pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo.

V skladu z načrtovano plačno reformo se bodo plačna razmerja v javnem sektorju namreč urejala v okviru plačnih stebrov, temelje novega sistema pa bodo dorekli na centralnih pogajanjih z vsemi reprezentativnimi sindikati.

Sindikati so se z vladno stranjo v okviru pogajanj o novem plačnem stebru v zdravstvu prvič sestali konec januarja, ko so se dogovorili o poteku pogajanj.

Današnjo pogajalsko sejo je v torek med svojim nastopom pred skupščino Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) napovedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Ponovil je, da bo novi plačni steber za zdravstvo oblikovan do 1. aprila.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je ob robu seje skupščine dejala, da so v sindikatu vabilo na današnjo pogajalsko sejo prejeli. Ker na centralnih pogajanjih vlade s sindikati javnega sektorja način pogajanj o plačnem sistemu v javnem sektorju še ni bil dogovorjen, je po njenih besedah težko reči, o čem se bodo sindikati danes pogovarjali z vlado.

"Preden smo zgradili temelje, gradimo že prvo nadstropje in morda že streho, kar je po našem mnenju problematično. Ampak lahko pa ugotovimo, katere so največje težave, katere so anomalije in preko tega potem začnemo graditi nov, boljši plačni sistem," je dejala in dodala, da so si tu z vlado enotni, da je treba marsikaj popraviti.

Vlada je reprezentativnim sindikatom javnega sektorja izhodišča za reformo plačnega sistema predstavila prejšnji teden. Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je po predstavitvi dejal, da je še veliko nejasnosti.

K ločenemu plačnemu stebru za zdravstvo se je vlada sicer zavezala v oktobrskem sporazumu o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides.

Potem ko je stanje zdravstvenega sistema v Sloveniji in korake predvidene nove zdravstvene reforme Bešič Loredan že predstavil koalicijskim partnerjem, javnosti, odboru DZ za zdravstvo in skupščini ZZZS, jih bo danes predstavil tudi državnemu svetu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.