Zdravje > Aktualno
2261 ogledov

To je vlada obljubila zdravnikom

Zdravniki Profimedia
Fides izpogajal novi zdravstveni plačni steber, ki ga bo vlada oblikovala do 1. aprila.

Vlada se je na današnji seji seznanila s sporazumom o rešitvi stavkovnih zahtev Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in za podpis pooblastila ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Cilj je, da vlada do 1. aprila oblikuje ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja. Prvo srečanje pogajalskih skupin bo 25. januarja, je na novinarski konferenci po seji vlade napovedala v. d. direktorice vladnega urada za komuniciranje Petra Bezjak Cirman.

Vlada bo zakonski predlog vložila v zakonodajni postopek do 30. junija. Če se vsebine dogovorjenega ločenega plačnega zdravstvenega sistema ne uvedejo do 1. januarja 2024, se vlada zavezuje, da se v ločenih pogajanjih s Fidesom odpravijo plačna nesorazmerja v plačni podskupini E1, torej v plačni skupini zdravnikov in zobozdravnikov.

Nove uvrstitve v plačne razrede začnejo veljati s 1. januarjem 2024, vse ostale zahteve pa se naslovijo v ločenem plačnem zdravstvenem stebru, je še pojasnila Bezjak Cirman.

Kot je povedala, vlada v sporazumu s Fidesom izjavlja, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki. Obsoja kakršno koli obliko nasilja nad zdravniki in drugimi zdravstvenimi delavci, se zavezuje, da bo zdravnike in zobozdravnike, nosilce zdravstvene dejavnosti, priznala in prek predstavnikov zdravniških organizacij, vključno Fidesa, vključila kot enakopravne partnerje pri reformi in oblikovanju dostopnega in kakovostnega javnega zdravstvenega sistema.

Stavkovni sporazum s Fidesom je ministrstvo za zdravje parafiralo v torek popoldne, po zaključeni mediaciji med sindikatom in ministrstvom, ki ga je vodilo Slovensko zdravniško društvo.

Vsebina sporazuma takrat še ni bila znana, je pa podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič nakazal, da bodo stavkovne zahteve sindikata, ki jih naslavlja sporazum, očitno vendarle naslovljene v novem plačnem stebru za zdravstvo.

Med zahtevami sindikata, ki jih bo uredil sporazum, je naštel določitev jasne karierne poti zdravnikov, prenos napredovanj specializantov, dosledno upoštevanje standardov in normativov ter zagotovitev dodatnih sredstev oz. pravnih podlag za nagrajevanje zdravnikov, ki presegajo standarde in normative. Ali sporazum predvideva tudi dvig zdravniških in zobozdravniških plač, še ni jasno.

Fides je enodnevno opozorilno stavko zdravnikov in zobozdravnikov napovedal decembra, med drugim zaradi nezadovoljstva z napovedanim dvigom zdravniških plač - ta naj bi plačna nesorazmerja še poglabljal - pa tudi zaradi odnosa zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana do zdravnikov.

Komentarjev 4
  • PaPajapopi 15:44 12.januar 2023.

    Polne doktorske riti bodo še bolj polne dokler se ne razpočijo. https://www.mladina.si/221787/res-niste-nic-krivi-dragi-kolegi/

  • Ender3 15:44 12.januar 2023.

    Vlada bi morala ugodit potrebe in želje državljanov ne pa, nekem pohlepnem preplačanem zdravniškem lobiju. Dokler tega ne storijo državljani ostajamo njihovi talci in tistih, ki jih vodijo iz ozadja..

  • jakec1575 14:51 12.januar 2023.

    Za tezave v javnem zdravstvu niso krivi zdravniki????? Kdo pa je?? 110letna babica? Snazilka mogoce? Kdo vodi ustanove? Vecinoma zdravniki. 700 dvozivk ima sa ukc ljubljana. Vseh 48 druzinskih zdravnikov zd mb ni izgorelih, ko so slisali za 80€/pacienta. Koga ...prikaži več vi farbate? Moja izkusnja iz urgence. Delate na 20%. To se vidi.