Zdravje
379 ogledov

Stavka: Sprašujejo se, kakšen je ministrov namen

Zdravniki Dejan Mijović
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan z javnim vabilom na sestanek povabil vodjo pogajalske skupine sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Gregorja Zemljiča.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je za danes popoldne z javnim vabilom na sestanek povabil vodjo pogajalske skupine sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Gregorja Zemljiča. 

Javno povabilo predstavniku Fidesa so z ministrstva medijem poslali v soboto. Takrat je Zemljič za STA pojasnil, da uradnega vabila še ni prejel. Fides pa je nato v nedeljo zvečer posredoval sporočilo, v katerem je opozoril, da vlada "z opuščanjem ukrepov v smeri sporazumnega reševanja spora, ko ne imenuje svoje pogajalske skupine in predstavi svojih predlogov o reševanju stavkovnih zahtev" zavrača iskanje rešitev za preprečitev stavke ter da so v Fidesu "v konstruktivnem duhu pripravili osnutek vsebine sporazuma o reševanju stavkovnih zahtev".

Danes dopoldne so iz Fidesa sporočili, da uradnega vabila z vladne strani še vedno niso prejeli, niti na pogajanja niti na s strani ministra javno napovedano mediacijo. Če ga bodo dobili, se bo pogajalska skupina Fides sestanka zagotovo udeležila. "Sprašujemo se, kakšen je namen ministrove komunikacije z zdravniškimi organizacijami prek medijev in ali ima vladna stran sploh iskreno željo poiskati rešitev, da do napovedane stavke ne bi prišlo," so še zapisali in dodali, da so pripravljeni na pogajanja, kadarkoli, tudi v nočnem času.

Na ministrstvu so v vabilu na današnji sestanek s Fidesom zapisali še, da je minister predstavnike Fidesa povabil na pobudo predsednika Slovenskega zdravniškega društva Radka Komadine, ki je pred stavko prevzel vlogo mediatorja med Fidesom in ministrstvom. Iz društva so v nedeljo sporočili, da je v kolektivni pogodbi za zdravnike predvideno, da društvo lahko nastopi kot mediator med Fidesom in ministrstvom. Če bodo prejeli vabilo za vlogo mediatorja, ga bodo tudi sprejeli, so napovedali.

Zdravniki so enodnevno opozorilno stavko, ki jo nameravajo izpeljati v sredo, napovedali zaradi nezadovoljstva z nedavnim dvigom zdravniških plač, ki naj bi ustvarjal dodatna nesorazmerja, in odnosom ministra. Na vladni strani medtem menijo, da Fides s stavko krši oktobra sklenjeni stavkovni sporazum. Minister ravnanje Fidesa vidi celo kot zlorabo pravice do stavke.

Komentarjev 2
  • Ender3 12:07 09.januar 2023.

    Včasih so železniški sindikati pogojevali in stavkali sedaj pa, to dela zdravniški ceh. Kdo stoji za njimi ni treba ugibati talci te politike smo že 30let..

  • leonardo 10:30 09.januar 2023.

    No, če bo minister pokleknil pri zahtevah požrešnih starih zdravnikov, potem bo Golobova stranka še naprej zgubljala glasove in simpatizerje. Tudi če se ne bo spremenilo podpiranje zasebnega zdravstva s strani nas vseh, ki plačujemo dodatno zdravstveno zavarovanje.