Slovenija
4687 ogledov

"Zdravstvo bomo reformirali po slovenskem modelu"

Seja strateškega sveta Zajem zaslona
Predsednik vlade je v družbi ministra za zdravje in vodje Strateškega sveta za zdravstvo spregovoril o delu sveta.

Strateški svet za zdravstvo se je sestal na ustanovni seji. Pogovarjali so se o analizi stanja v zdravstvi, na podlagi katere bo pripravljen predlog zdravstvene reforme. Oblikovali so delovne skupine in pripravili prve točke za naslednje srečanje. Vnovič naj bi se sestali že prihodnji teden. Sprva bi moral zdravstveno reformo pripraviti strateški svet, ki je deloval na ministrstvu za zdravje, vendar je bil le ta po ustanovitvi novega ukinjen.

Po ustanovni seji Strateškega sveta za zdravstvo je spregovoril tudi predsednik vlade dr. Robert Golob, ki je dejal, da je zelo zadovoljen in ponosen na to, kako širok krog strokovnjakov se je odzval na povabilo na sodelovanje v strateškem svetu. "Ta reforma je nujno potrebna in mora biti celovita, saj edino tako lahko rešimo nastale težave," je še dejal.

"Marsikje je zdravstvena stroka zelo dobra"

Golob je izpostavil, da se je med debato izkazalo, da je marsikje zdravstvena stroka v Sloveniji v svetovni špici. Zaradi tega bodo zdravstvo reformirali po slovenskem modelu, zgledovali pa se bodo tako po praksah v Sloveniji kot tudi po tujih.

Za vodjo sveta je bil imenovan kirurg Erik Brecelj, za katerega Golob meni, da je idealna oseba, saj že dolgo časa dela v zdravstvu ter opozarja na težave, ki se pojavljajo. "Sedaj je prevzel vlogo, da začne stvari uresničevati in dajemo mu vso avtonomijo in podporo, da to izvede," je še dodal. "Ne bom rekel, da je ta situacija nujna, raje bom rekel, da so danes možnosti realne. To je tista popotnica, ki nas navdaja z optimizmom, kljub temu da je izziv v resnici zelo velik."

Strateški svet je posvetovalno telo, ki bo hkrati sodelovalo z veliko ljudmi iz različnih področij. Sodelovali bodo s strokovnjaki, ki imajo drugačne poglede, vendar enake izzive. Strateški svet se bo po napovedih Goloba sestajal vsak teden, saj je rešitev zdravstvenega problema primarna stvar. Po besedah dr. Erika Breclja naj bi naslednji teden svoje predloge predstavila skupina za primarni nivo, govorili pa naj bi tudi o povečanju vpisa na obe medicinski fakulteti.

Brecelj je po sestanku povedal, da ima dober občutek in da je optimističen, da se bodo predlogi, ki bodo podani, tudi realizirali. O časovnici je po Brecljevih besedih težko govoriti, "vemo, da se mudi". Nujno pa je izboljšati organiziranost zdravstva, urejen sistem pomeni manjšo korupcijo, je prepričan.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je napovedal, da bodo na ministrstvu udejanili, kar bo strateški svet pripravil. Ob tem je poudaril, da gre pri reformi za zakonodajne spremembe. "Če bodo predlogi dobri, bomo tudi do zdravstvene reforme prišli," je dejal. Svet bo pripravil predloge, medresorska delovna skupina za zdravstvo pa bo spisala zakonodajo. 

Bešič Loredan je napovedal, da se bodo na ministrstvu kmalu srečali z dekanoma obeh medicinskih fakultet. Predstavila bosta rešitve, kako bi povečali vpis na fakultete. Bešič Loredan je dejal, da bo "z naše strani narejeno vse". "Za zdaj ostajamo pri številkah, kot so. Vemo, da se je že dvignila s 150 na 200," je povedal. 

Poleg Breclja so v strokovnem svetu tudi predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman, kirurg Vojko Flis, predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina, predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri zdravniški zbornici Rok Ravnikar ter Ana Vodičar z zavoda za zdravstveno zavarovanje, piše STA.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 33
  • robi2107 21:59 27.januar 2023.

    Veliko preveč se govori za to, kar je bilo do sedaj narejenega. Bore malo. Kup sestankov in neka analiza stanja. OK, oboje je potrebno, vendar se okoli tega dviga preveč prahu. Much a do about nothing. Pa vsaj za tegale ...prikaži več Ravnikarja vem, da je eno figo vreden. Vsaj glede odnosa. Ga je moja žena imela za osebnega. Aroganten, brezčuten. Nemogoč. Zanj je res bolje, da se gre politiko, ker je za delo s pacienti neprimeren.

  • Grof 21:42 27.januar 2023.

    Žvigaču je uspel veliki met, tip je pokvarjen do zmena, od bolnikov nastrgal zadnje prihranke in druga baraba, ki gre tudi na kolena za dosego svojih ciljev, kar je dokazal pred državljani, ko se je opravičeval jebaču apotekarc in s ...prikaži več tem dokazal, da je ovca ne pa zaupanja vreden minister

  • Avatar NX11
    NX11 19:38 27.januar 2023.

    Vsega bo v trenutku konec, ko bo premier, ki se skriva za kiklo Tine, da bi prikril resnico, od Breclja zahteval, da se opraviči opankarju ali kateremu drugemu izmečku človeštva.