Sindikati na nogah: "Ignorantski modus operandi te vlade se nadaljuje"

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
"Ponovno se skuša na 'interventen' način v 'miš-maš zakon' uvesti sistemske spremembe in na ta način zaobiti redni postopek in obvezno vključevanje javnosti."
Oglej si celoten članek

"V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS) z zgroženostjo ugotavljamo, da se ignorantski modus operandi te vlade nadaljuje," je danes predsednik Branimir Štrukelj sporočil javnosti.

V KSJS menijo, da je vlada "pod krinko debirokratizacije" pripravila zakon, ki posega v 16 pomembnih zakonov in sistemskih ureditev.

Vladi očitajo, da skuša zaobiti redne postopke

"Ponovno se skuša na 'interventen' način v 'miš-maš zakon' uvesti sistemske spremembe in na ta način zaobiti redni postopek in obvezno vključevanje javnosti. Poleg tega se s predlaganim zakonom v resnici povečuje pravna negotovost in nepreglednost," so zatrdili.

Zmotilo jih je tudi, da vlada v predlogu zakona uvaja socialno kapico, ki po njihovih besedah izničuje temeljni princip delovanja javnih blagajn - solidarnost. "Na ta način se bo razbremenilo najvišje plače, hkrati pa zmanjšalo prilive zlasti v pokojninsko in zdravstveno blagajno, ki se že danes soočata s pomanjkanjem sredstev," so zapisali.

Na ta način naj bi vlada omogočala prelivanje javnega denarja v zasebne žepe

Po njihovem mnenju skuša vlada s tem zakonom dodatno znižati kriterije za nosilce zdravstvene dejavnosti pri koncesionarjih, saj da predlaga ukinitev zahtevanih delovnih izkušenj v celoti. "Spomnimo, da je koalicija v PKP8 uspela podaljšati rok za določitev nosilcev zdravstvene dejavnosti pri koncesionarjih in da se na ta način omogoča prelivanje javnega denarja v zasebne žepe," so dodali. Poleg tega naj bi vlada s predlaganimi rešitvami še dodatno zniževala ustavno zagotovljene pravice v prekrškovnih postopkih in posegih v zasebnost.

"Za predlog zakona in njegovo vsebino smo sindikati izvedeli iz medijev, vlada pa je preko družbenih omrežij sporočila, da je že začela z njegovo obravnavo. Ekonomsko-socialni svet zakona ni ne prejel ne obravnaval. S tem se samo nadaljuje in poglablja kršenje temeljnih načel socialnega dialoga," so zapisali. Zato od vlade zahtevajo, da predlog zakona umakne iz nadaljnih postopkov obravnave ter "v skladu s pravili delovanja Ekonomsko-socialnega sveta začne o predlaganih 'rešitvah' tega zakona voditi socialni dialog," so še poudarili.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 10:07 17. Marec 2021.

    Štrukelj, pober se že 1x!!!

  • 08:24 17. Marec 2021.

    Le vkup le vkup uboga gmajnaaaaa.

  • 08:14 17. Marec 2021.

    žal ni dovolj,da je samo sindikat na nogah medtem,ko je ljudstvo na kavču...vsi bi morali stopiti skupaj,če druzga ne vsaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.