Sindikati pišejo vladi: Še je čas, da sklenemo dogovor

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Koordinacija stavkovnih odborov javnega sektorja v odprtem pismu poziva vlado, da je do ponedeljka še čas, da sklenejo dogovor.
Oglej si celoten članek

V odprtem pismu Koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek piše vladi, da so nekatere trditve, ki jih je predsednik vlade v odstopu Miro Cerar izrekel po svojem odstopu, neresnične, saj v njihovem primeru ne drži trditev, da je bilo že vse dogovorjeno in da je vlada sindikatom podala predlog, ki so ga sindikati zavrnili. Ob svojem odstopu je Cerar sicer dejal: "Zdaj bodo čakali na naslednjo priložnost."

V sindikatih javnega sektorja ob tem še izpostavljajo, da pogajanj, ki jih je vlada ločeno vodila s SVIZ, ne morejo komentirati.

Sindikati: Dokler ima vlada še polna pooblastila, je še čas za dogovor

Sindikati javnega sektorja tako navajajo, da so imeli pred seboj le koalicijski predlog, za katerega jim je bilo povedano, da bi ga morala potrditi še vlada, a se je predsednik vlade pred tem odločil za odstop. "V tem trenutku vlada še ne opravlja tekočih poslov in dela s polnimi pooblastili, zato ni nikakršnega razloga za to, da se najkasneje v ponedeljek, 19. marca 2018, za katerega je bilo dogovorjeno nadaljevanje pogajanj, le ta ne bi nadaljevala in tudi zaključila s sklenitvijo dogovora," tako piše Počivavšek in dodaja, da bodo morebitno zavrnitev nadaljevanja pogajanj lahko razumeli le kot potrditev naše domneve, da vlada nikoli ni imela resnične volje in pripravljenosti za sklenitev dogovora s sindikati javnega sektorja.

Uradno se bo državni zbor seznanil z odstopom Mira Cerarja v torek.

Slovenija Katerih sprememb pod vlado Mira Cerarja ne bomo dočakali?

Sindikati javnega sektorja sicer dodajajo, da predlog, ki je bil na pogajanjih podan sindikatom, ni bil popoln, saj je vladna pogajalska skupina napovedala naknadno posredovanje dela predloga, ki se nanaša na usklajevanje plač (pri čemer je bilo načelno dogovorjeno, da bi rešitev lahko pričela učinkovati z letom 2020), predlog, ki se tiče odprave anomalij z novim vrednotenjem delovnih mest pa je bil sindikatom skupaj s še nekaterimi dodatnimi predlogi podan ustno na licu mesta, nikoli posredovan v pisni obliki, nanašal pa se je samo na koncept novega vrednotenja orientacijskih delovnih mest, ne pa na vsa delovna mesta v javnem sektorju. Prav tako je bilo dogovorjeno nadaljnje delo glede uvedbe nekaterih novih delovnih mest, katerih oblikovanje terja veljavna zakonodaja in v obstoječem sistemu ne obstajajo. Na podlagi opozoril sindikatov s področja izobraževanja je Koordinacija stavkovnih odborov sprejela tudi predlog drugačnega vrednotenja delovnega mesta razrednika.

Prav tako zavračajo trditev, da se je vlada več mesecev intenzivno dogovarjala s sindikati v javnem sektorju. Prejšnji prvi vladni pogajalec, minister Boris Koprivnikar, je z mesta prvega pogajalca odstopil slab mesec dni pred odstopom predsednika vlade. Do takrat so bila pogajanja povsem jalova, kar je odstopu tudi botrovalo in pogajanja so po njihovih besedah zares stekla prav po tem, ko je vodenje vladne pogajalske skupine prevzela generalna sekretarka vlade Julijana Kozlovič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 15:08 18. Marec 2018.

    štrajkajte med poletnimi počitnicami

  • 22:53 16. Marec 2018.

    Ni Julijana, ampak Lilijana Kozlovič. Zanimivo, v ponedeljek bi sindikati nadaljevali pogajanja in ocitno pristali na zadnjo velikodusno ponudbo Vlade, …

  • 17:55 16. Marec 2018.

    končno nič več izsiljevanja...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.